Nyheter

Valet 2022: Elektrikernas driver högre säkerhet, schysst konkurrens och hållbar pension

Inför valet 2022 vill Elektrikerna påverka partier och politiker i frågor som berör elektriker. Därför genomfördes en medlemsundersökning för att ta reda på vad förbundets medlemmar tycker är allra viktigast att Elektrikerna ska driva mot politiker.

Resultatet blev att man i årets valrörelse kommer ha extra fokus på högre säkerhet, schysst konkurrens och hållbar pension.

– Det är roligt att 9 av 10 av våra medlemmar tänker rösta i riksdagsvalet i september. Det är viktigt att elektrikers röst hörs i samhällsdebatten. Och som fackförbund har vi möjlighet att också påverka de politiska besluten så att beslutsfattarna tar hänsyn till våra medlemmar och deras vardag, säger Urban Pettersson, ordförande i Elektrikerna, och fortsätter:

– Det är viktigt för oss att driva politiska frågor som är viktiga för våra medlemmar. Därför bygger också våra krav på resultatet av vår medlemsundersökning. Elektrikernas medlemmar tycker att vi måste öka säkerheten, både för Sverige och för elektriker. Att eljobb i Sverige ska i första hand utföras av elektriker med godkända yrkesbevis som bor och lever i Sverige. Och att man ska ha råd att leva på sin pension och att även elektriker ska orka jobba fram till pensionen. Därför är det också det vi kommer att jobba för ska bli verklighet. Nu förväntar vi oss leverans av politiken i form av vallöften och genomförda reformer.

Elektrikernas prioriterade frågor i valet 2022:

Högre säkerhet

Elektrikernas medlemmar tycker att vi måste öka säkerheten, både för Sverige och för elektriker. Vi måste ha säker elförsörjning, säkra upp kompetensen och ha säkra arbetsplatser – ingen ska dö eller skadas på jobbet.

Schysst konkurrens

Elektrikernas medlemmar tycker att utländsk arbetskraft ska vara här för att de behövs, inte för att de är billigare. Vi behöver ta hårdare tag mot fusk och skurkföretag som pris- och lönedumpar. Eljobb i Sverige ska i första hand utföras av elektriker med godkända yrkesbevis som bor och lever i Sverige.

Hållbar pension

Elektrikernas medlemmar tycker att man ska ha råd att leva på sin pension och att även elektriker ska orka jobba fram till pensionen.