Nyheter

Elektriker

Ibland behöver man anlita en elektriker för olika typer av elarbeten i hemmet, på arbetsplatsen eller någon annanstans. Många enklare elarbeten kan man ofta utföra på egen hand, men vill man vara säker på att det blir utfört på rätt sätt så kan det vara en bra idé att anlita en elektriker även för enklare eljobb. När det gäller större arbeten är det absoluta bästa att låta ett proffs utföra det, eftersom man då inte bara vet att det blir gjort på rätt sätt, utan dessutom vet att försäkringen täcker om någonting skulle hända.

Tillfällen då man behöver anlita en elektriker

En elektriker kan som sagt behövas vid många olika tillfällen. De allra flesta kommer förmodligen att anlita en elektriker någon gång, och förmodligen även vid flera tillfällen. Om du ska bygga hus, bygga ut eller renovera så kommer du med stor sannolikhet att behöva anlita en elektriker.

Det finns förstås även många andra tillfällen då man kan behöva anlita en elektriker, till exempel för att installera någonting i hemmet – ugn, spishäll eller laddbox till exempel. Det kan även vara när du behöver hjälp med belysning, elcentralen, felsökning eller att göra ditt hem smartare.

Ibland uppstår akuta elfel som gör att man snabbt behöver hjälp av en elektriker (www.svenskaeljouren.se/elektriker-stockholm), och då behöver man vända sig till en eljour. De kan hjälpa till dygnet runt, året runt och är på plats inom en timme.

Olika elektriker

Det finns olika typer av elektriker, även om en del förmodligen är vanligare än andra. Behöver du hjälp med något i hemmet så kommer du förmodligen att träffa en installationselektriker, eller en serviceelektriker.

Installationselektriker är specialiserade på att bygga elsystem. Serviceelektrikerns område är att hitta fel, laga system samt uppdatera befintliga system.

Så väljer du rätt elektriker

När du ska anlita en elektriker bör du börja med att jämföra olika alternativ, om det finns tid till det. Vid akuta elfel har man kanske inte alltid den möjligheten utan vänder sig direkt till en eljour, eller till den elektriker som kan hjälpa så snart som möjligt.

Har du tid att jämföra så är det dock en bra idé att kolla runt på olika alternativ, och att läsa omdömen och recensioner. Det kan även vara en bra idé att kolla vilka behörigheter som finns, samt se till att företaget innehar F-skattsedel och liknande.

När arbetet är utfört ska du se till att få all dokumentation över arbetet, eftersom detta fungerar som ett kvitto. Det kan du behöva om någonting skulle bli fel och du behöver visa för försäkringsbolaget att arbetet utförts av en behörig elektriker.