Nyheter

Skarpt läge för digitala detaljplaner

Från årsskiftet gäller att alla nya detaljplaner ska vara digitala och kan ges åtkomst i den nationella geodataplattformen. Dessutom föreslår Boverket att alla befintliga detaljplaner ute i kommunerna inom några få år ska vara digitaliserade.

Geoforum Sverige arrangerade i slutet av februari ett webbinarium med rubriken ”Digitala detaljplaner och nationella geodataplattformen – skarpt läge 2022”. Syftet var att uppmärksamma de nya föreskrifterna och specifikationerna för detaljplaner som gäller sedan årsskiftet.

– Vi arrangerar löpande webbinarier och mötesplatser på olika teman som rör geodata och digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. Vi vill stödja våra medlemmar i omställningen till en digital samhällsbyggnadsprocess och sprida kunskap och inspiration som ger draghjälp i arbetet, säger Sofi Almqvist, vd i branschorganisationen Geoforum Sverige.

Nytt sedan årsskiftet

Enligt lagkrav från den 1 januari 2022 gäller att alla nya detaljplaner ska vara digitala och det finns en nationell specifikation för hur de ska utformas digitalt. Ansvaret ligger på kommunerna. Detaljplanerna ska tillgängliggöras enligt de krav som följer av INSPIRE-direktivet. Bakom reglerna, som är en del av en nationell hantering av geodata, information kopplad till en plats, står Boverket och Lantmäteriet.

Reglerna påverkar alla som tar fram detaljplaner eller medverkar i framtagandet av sådana, till exempel kommuner, länsstyrelser, myndigheter och domstolar. Även systemleverantörer som utvecklar programvaror för att ta fram och hantera detaljplaner berörs av de nya reglerna.

Vid Geoforum Sveriges webbinarium medverkade från Lantmäteriet uppdragsledaren Malin Klintborg och från Boverket planarkitekten Klara Falk och juristen Beatrice Buskas. För att visa exempel på arbete med digitala detaljplaner i praktiken medverkade Jonny Halvarsson och Ruben Norén Selberg från Luleå kommun.

– Den nationella geodataplattformen är redo för att stödja kommunerna i deras ansvar som informationsägare för detaljplaner enligt förordningen om geografisk miljöinformation, sa Malin Klintborg. Lantmäteriet har tillsammans med SKR, Boverket och Länsstyrelserna tagit fram olika vägledningar som hjälp och stöd för kommuner.

– När detaljplaner standardiseras uppstår en mer likartad bedömning över landet om vad som bör ingå i en detaljplan och på vilken nivå bedömningen ska dokumenteras. När detaljplanen blir strukturerad, digital, visualiserad och nationellt åtkomlig ökar tillgängligheten, sökbarheten och användbarhet vid till exempel bygglov, sa Malin Klintborg.

Mer än 160 av landets 290 kommuner är redan anslutna till plattformen.

En källa till samhällsnytta

– Geodata är en oändlig källa till nytta och för handläggarna hägrar digitaliseringen av själva hanteringen i samhällsbyggnadsprocessen. Vi får en standardiserad efterlevnad av plan- och bygglagen. Det blir möjligt att söka, hitta och ladda ner information. Det blir enkelt för ”konsumenten”, det här är 90 procent information och tio procent teknik. Men det behövs finansiering för fortsatt framdrift efter 2023 samt ett arbete för att konsolidera alla pågående initiativ och genomföra juridisk utveckling. Nu strävar vi efter att få in alla kommuner i hanteringen av information och att engagera fler myndigheter att ansluta med sin data, sa Malin Klintborg.

Klara Falk och Beatrice Buskas från Boverket berättade om digitala detaljplaner nu och i framtiden:

– Vi har en samhällsutveckling som skapar förväntan på olika nyttor som i sin tur leder till ny samhällsutveckling. Vi är på ett av de första trappstegen just nu när det gäller digitala detaljplaner, sa Klara Falk.

– Just nu är det mycket fokus på föreskrifter och allmänna råd för planbeskrivning och detaljplaner, sa Beatrice Buskas.

Än så länge är det detaljplaner i pappersformat alternativt pdf:er som är juridiskt bindande. När detaljplaner blir digitala kommer det att krävas nya juridiska förvaltningsbeslut. Vid webbinariet nämndes att Boverket i sin slutrapport till regeringen föreslår att alla detaljplaner ska vara digitaliserade till år 2028, alltså att detaljplaner som då inte har digitaliserats kommer att upphöra att gälla.

Pilotprojekt i Luleå

Från Luleås horisont varnades för orimliga arbetsbördor ute i kommunerna när man ideligen tvingas göra uppdateringar enligt nya specifikationer i systemen. Detta sagt med adress till Boverket, Lantmäteriet och systemleverantörer.

– Vi vill se återhållsamhet med systemuppdateringar, sa Jonny Halvarsson, GIS-strateg i Luleå. Men vi ser stora möjligheter med ökad överskådlighet, inte minst för allmänheten.

Luleå står inför en önskad befolkningsökning från 80 000 till 100 000 invånare till följd av den pågående snabba industritillväxten i norra Sverige och har därför ett omfattande arbete med detaljplaner. Som ett pilotprojekt har kommunen under 2021 digitaliserat tio av sina närmare 750 befintliga detaljplaner.

Bland kommunens utmaningar när det gäller digitalisering av detaljplaner nämndes geodatakvalitet, fastighetsgränser och samverkan rörande kvalitetsutveckling av nationell registerkarta (DRK) samt kompetensförsörjning.

I fokus för Geoforum

Geoforum Sverige bedriver påverkansarbete, erbjuder mötesplatser för kompetensutveckling, inspiration och ökat samarbete och förmedlar löpande nyheter till sina medlemmar och omvärlden.

Geoforum arbetar med tre fokusområden:

Digital samhällsbyggnadsprocess och smarta samhällen med hjälp av geodata.

Öppna geodata för ökad digitalisering och samhällsnytta.

Ökad kunskap och kompetens inom och genom geodata.

– Vi är en nationell branschorganisation som verkar för att öka insikten om betydelsen av geodata inom smart och hållbar samhällsutveckling, säger vd Sofi Almqvist. Vi är en medlemsdriven förening som representerar cirka 200 organisationer från offentlig sektor, näringsliv och akademi. Våra medlemmar samlar in, producerar, förädlar, analyserar och visualiserar geodata.

– Geodata är data kopplat till ett geografiskt läge. Geodata spelar en allt större roll i vårt datadrivna samhälle och är en viktig byggsten för digitaliseringen och arbetet med att planera och utforma hållbara och smarta städer och samhällen. Tillgång till och användning av standardiserad geodata av god och känd kvalitet är därför viktig. Geoforum vill inspirera och skapa medvetenhet om de möjligheter som geodata och ett datadrivet arbetssätt ger, säger Sofi Almqvist.

På bilden:– Vi vill stödja våra medlemmar i omställningen till en digital samhällsbyggnadsprocess, säger Sofi Almqvist, vd i Geoforum Sverige.