Nyheter

Nu är det klart: Här är årets vård- och omsorgsbyggnad 2021

Fiskebäck äldreboende vann över tre andra projekt nominerade till Nohrcons utnämning av Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021. Juryn lovordade bland annat den innovativa planlösningen, där man skapar spännande rumsligheter som bryter ner skalan och motverkar institutionskänslan.

En offentlig omröstning slog till slut fast att Fiskebäck äldreboende förtjänade att ta hem titeln.

Runt om i landet pågår flera spännande nybyggnationer och renoveringar och med utnämningen ”Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021” vill Nohrcon uppmärksamma de som har gjort ett fantastiskt bra jobb, så att de kan inspirera andra.

Inspiration är också ledordet för Nohrcon:s Temavecka om framtidens äldreboende och seniorbostäder 2021, 10 – 11 november i Stockholm, med konferens och studiebesök.

DE FYRA PROJEKT SOM NOMINERATS TILL PRISET 2021:

Ersta Lydiahemmet, Stockholm kommun

Fiskebäck äldreboende, Lysekils kommun

Solhem, Mönsterås kommun

Västanvid, Östra Göinge kommun

Omröstningen är nu över och vinnaren blev Fiskebäcks äldreboende.

Juryns motivering:

”The housing is nicely integrated in the surrounding landscape, with nice views from all of the flats. The communal space is also generous creating a streetscape-like space that could be arranged for different purposes.”

”Ett gott exempel på ett marknära boende med fina boendekvaliteter som egen uteplats och varierade vistelseytor. Den innovativa planlösningen skapar spännande rumsligheter som bryter ner skalan och motverkar institutionskänslan.” 

Anders Erici, arkitekt SAR/MSA, Efem Arkitektkontor:

– Att planera och utforma en byggnad för människor med demens kräver extra stor inlevelse och förståelse för de boendes situation. Vårt mål har varit att skapa en byggnad där varje bostadsgrupp känns som hemma. Det har varit viktigt att åstadkomma tydliga gränser mellan byggnadens privata och allmänna delar, både för att skapa orienterbarhet och att ge boendedelarna en tydlig identitet som skiljer sig från de allmänna delarna. Samlingspunkter som café, matsal och dagverksamhet ger på så sätt möjlighet till andra typer av intryck och upplevelser. De lättåtkomliga gemensamma trädgårdarna var ett viktigt programkrav i projektet. De har en intim, omfamnande utformning som bidrar till identitet och igenkänning och skapar kontakt mellan byggnadens olika bostadsgrupper. Vi är glada och stolta över att projektet får priset Årets vård- och omsorgsbyggnad 2021.

Foto: Joacim Jacobsson