Nyheter

Swedavias nya enhet ”Stora Projekt”

Inom Swedavia finns en djup och bred kompetens både inom flygplatsverksamhet och inom byggverksamhet. Mot bakgrund av det stora investeringsbehovet vid Swedavias flygplatser behövde dock Swedavia vidareutveckla och strukturera sin organisation för att på bästa sätt genomföra alla projekt.

Därför inrättades enheten ”Stora Projekt”. Ett tiotal av de största projekten inordnades i ett antal portföljer och fyra av dessa hanteras av ”Stora Projekt”, nämligen Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport, Bromma Stockholm Airport samt Swedavia Real Estate.

Direktör för Stora Projekt är Johan Bill och han har haft uppdraget sedan augusti 2018.

– Swedavia hade behov att koncentrera ledning och styrning av de projekt som utgör majoriteteten av investeringarna, berättar Johan Bill.

Driver projekt

Stora Projekt svarar för att driva och genomföra projekt, med allt från förstudier och programhandlingar, via upphandling till att styra byggproduktionen och slutligen lämna över anläggningarna till driften. Enheten bereder projekten fram till förfrågningsunderlag.

Omsättningen för de tio projekt som nu är aktuella rör sig om 2–2,5 miljarder årligen. Det kan jämföras med omsättningen för de projekt som ligger utanför ”Stora projekt” och som tillsammans omsätter kring 1 miljard årligen.

Organisation

Inom Stora Projekt arbetar ett hundratal anställda och ungefär dubbelt så många konsulter. På grund av den rådande situationen i världen med den pågående pandemin har dock antalet konsulter dragits ner. Till enhetens direktör rapporterar tio projektchefer som ansvarar för var sitt projekt. Inom enheten finns dels ett projektcenter med projektledare, byggledare och specialister som servar alla projekt, dels ett ledningsstöd för verksamhetsledningssystem, miljö, arbetsmiljö och riskhantering.

– För varje stort projekt har vi skapat en styrgrupp och i den ingår bland annat representanter för flygverksamhet, marknad, drift och underhåll, berättar Johan Bill.

Till de aktuella projekten hör om- och utbyggnader på Bromma Stockholm Airport som nästan är helt klara. Även den nya terminalen på Göteborg Landvetter Airport är klar. Ett projekt som också är färdigt är Arlandas nya driftområde. Vid Arlanda rullar dessutom bland annat bygget av den så kallade ”Porten” med utvidgade butiksområden och ny säkerhetskontroll som ersätter två befintliga. Swedavia ska också bygga en ny förbindelsegång mellan terminal 4 och 5, som medger att transitpassagerare inte behöver lämna incheckat område för att sedan checka in igen.

– På grund av det stora resenärstappet som vi upplever nu har två projekt pausats. Det gäller byggandet av en ny pir – Pir G bortom Pir F – samt ett nytt bagagesystem, båda på Arlanda. Projekten pausas och paketeras för närvarande så att förfrågningsunderlagen ligger klara för båda projekten, och de kan ”packas upp” när det blir dags, fortsätter Johan Bill.

Swedavias fastighetsutveckling Real Estate

Två aktuella projekt, som genomförs för Swedavia Real Estate, gäller hotellbyggen, Comfort Hotel som stod klart vid Arlanda i januari och Flag Hotel vid Landvetter som kommer att invigas nu i maj.

Det är noterbart att de projekt som sorterar under ”Stora Projekt” har mycket olika karaktär. Comfort Hotel ligger på landside, solitärt utan kontakt med någon annan byggnad. Flag Hotel på Landvetter finns också på landside men har förbindning och samband med terminalen.

”Porten” vid Arlanda handlar om att expandera ytorna för butiker, restauranger och annan service, men har inte minst genom den nya säkerhetskontrollen många beröringspunkter med resenärsflödena.

Nya driftområdet vid Arlanda har i stället en stark teknikprägel. ”Stora Projekt” kan också driva projekt som gäller installation av nya tekniska system för att underlätta flöden av passagerare och bagage.

Rena husbyggnadsprojekt som exempelvis Comfort Hotel Arlanda är enklare för projektörerna inom ”Stora Projekt” och för entreprenörerna som anlitas. Övriga projekt ställer specifika krav för att leva upp till både internationella standarder för säkerhet på flygplatser samt Swedavias interna standarder.

Illustration: BAU/tmrw