Nyheter

Vänersborg bygger ut Öxnered skola

Vänersborgs kommun utvecklar skolan i Öxnered genom om- och tillbyggnad för att möta ett ökande elevunderlag. Stationssamhället bedöms kunna attrahera många i en ökande befolkning med sina snabba tågförbindelser mot bland annat Trollhättan och Göteborg.

Öxnered skola är en F-6-skola som ska växa med över 5000 kvadratmeter från att rymma 270 elever till att få plats för cirka 525 elever på en total yta om drygt 6500 kvadratmeter brutto exklusive teknikutrymmen.

Skolan med anor sedan snart 100 år byggs om och till. Därtill kommer en helt ny idrottshall med måtten 20 gånger 40 meter. Den gamla skolan bestod av tre fristående huskroppar, byggda på 1930-, 1950- och 1970-talen och senare kompletterad med moduler. Med nybyggnationen kommer hela skolan att vara sammanhållen.

Bygget genomförs i fem huvuddelar. En ny skoldel färdigställdes våren 2020 och sedan verksamheten flyttat in där har renovering av den gamla skolan och bygget av en tillbyggnad kunnat genomföras. När den nya delen är klar ska skolan flytta ut ur tillfälliga paviljonger, varefter skolgården ska färdigställas. Den femte delen i projektet är bygget av den nya idrottshallen.

Bergvärme och solpaneler som solskydd över fönster är ingredienser i energi- och miljötänket och ventilation med värmeåtervinning samt hållbara material i form av tegel är andra.

Anpassningar mot buller

Litet speciellt i projektet är att man för elevernas utevistelse tagit i anspråk mark på andra sidan en bäckravin. Anpassningar har gjorts efter en naturvärdesinventering för att inte störa en populär boplats för bland annat hackspettar.

Inom några hundra meter från skolan löper två järnvägar och anpassningar har skett i form av bullervallar och plank. Öxnered är knutpunkt mellan Älvsborgsbanan (Uddevalla – Öxnered – Vänersborg – Herrljunga  – Borås) och Norge/Vänerbanan (Göteborg – Trollhättan – Öxnered – Oslo/Kil).

Vänersborgs kommun eftersträvar goda miljöval med låga emissioner för en bra inomhusmiljö. Verksamheten har varit engagerad i viss utformning och även stadsarkitekten har varit involverad. Centralt i projektet har varit att skapa en ljudnivå och färgsättning som ger ett lugnt och harmoniskt intryck och som bidrar till en god pedagogisk miljö.

– Den största utmaningen under byggnationen är att ha en väl fungerande skola då vi bygger i etapper med eleverna på plats. Vi har stort fokus på säkerheten med skydds- och ordningsregler för att skapa en så bra miljö som möjligt för elever, personal och byggarbetare, säger Roberth Melby, som är kommunens projektledare för bygget. Tät kommunikation mellan entreprenaden och verksamheten bidrar till att vi gör arbetsplatsen och skolan säker, en förutsättning för ett lyckat resultat.

Gillar att bygga skolmiljöer

Tekniskt sett byggs en liten del av skolan på platta på mark. I övrigt är det grundlagt med stålrörspålar och påldäck. Bygget uppförs med stålstomme och HDF-bjälklag, yttertak i bärande plåt, utfackningsväggar i trä och stål samt fasad i tegel och fasadskivor.

– Skolan ligger vackert mot ravinen, men det innebär förstås utmaningar, säger Christoffer Sundin, som är Sernekes arbetschef och projekteringsledare. Han betonar precis som Roberth Melby utmaningen som ligger i att arbeta väldigt nära pågående skolarbete.

– Vi har stort fokus på en säker arbetsplats och säkerhet för tredje man och försöker att anpassa störande arbeten efter dialog med skolan. Ett byggprojekt av den här storleken, som genomförs så nära befintlig verksamhet, innebär att man får stå ut med en del störande ljud, men när vi överlämnar en etapp blir det tydligt för alla vad man har att se fram emot. Det blir gedigna, väl utformade skolbyggnader som vi vet blir bra för verksamheten. Vi gillar att bygga skolmiljöer för kommande generationer.

Byggmässigt har utmaningen varit att bygga i kuperad terräng, vilket inneburit omfattande pålningsarbeten och naturanpassningar för växt- och djurliv.

Framtidstro och expansion

I Vänersborg tror man på framtiden och satsar gärna på bostäder och skolor i sjönära delar av kommunen (Vänern) men också i stationsnära områden som Öxnered. Kommunen närmar sig sakta men säkert 40 000 invånare. Sedan 2010 har befolkningen ökat med 2000 personer.

– Vi hade en diger process och ett fantastiskt engagemang inför satsningen på Öxnered skola, säger Mats Andersson, centerpartistiskt kommunalråd och kommunstyrelsens andre vice ordförande, som var ordförande i barn- och utbildningsnämnden när besluten om skolbygget togs.

– Vi hade en bra och gedigen proaktiv kommunikationsprocess kring projektet och Serneke involverade till och med skolans elever i planeringsarbetet. Barnen fick bland annat göra en del beräkningar.

Mats Andersson nämner apropå skolsatsningarna i kommunen, att Serneke också har engagerats i ett partneringprojekt kring Holmängens skola, som blir en helt ny skola mot Vargön i kommunens östra delar.

FAKTA:

Byggherre: Vänersborgs kommun

Totalentreprenör: Serneke Sverige AB

Arkitekt: Contekton Arkitekter Vänersborg

Byggtid: Maj 2019 – augusti 2022

Entreprenadkostnad: 160 – 190 MSEK exklusive byggherrekostnader.

 Illustration: Contekton Arkitekter i Vänersborg