Nyheter

Beijer Byggmaterial ska uppnå koldioxidneutralitet senast 2050

STARK Group tar nästa steg för att fullt ut integrera hållbarhet med ett långsiktigt mål att bli klimatneutral distributör av byggmaterial. Det innebär att bolaget anpassar sin verksamhet till Parisavtalets mest ambitiösa mål, att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 °C över förindustriell nivå.

STARK Group ansluter sig till initiativet Science Based Targets (SBTi) som ett erkännande av det akuta behovet för att bekämpa klimatförändringarna. Byggmaterial står för 11 % av de totala globala koldioxidutsläppen från industrin och spelar därför en viktig roll för att begränsa den globala uppvärmningen. Tillsammans med leverantörer och kunder har STARK Group potential att vara en del av lösningen.

Åtgärderna för att uppnå klimatneutralitet kommer att inriktas på energieffektivitet och en övergång till förnybar energi i filialnätet. Inom logistiken kommer arbetet att fokusera på effektiv bygglogistik och fossilfria transporter genom omställning till bränslen som förnybart biodiesel (HVO100) och eldistribution. Dessutom kommer fokus på att tänka om, resursminimera och återvinna ytterligare att minska koldioxidpåverkan.

– Genom att engagera oss i FN:s Global Compacts affärsambition för 1,5 °C ansluter vi oss till ledande företag för att vidta åtgärder för att begränsa den globala temperaturökningen enligt vad vetenskapen säger är nödvändigt. Bygg- och anläggningssektorn har stor koldioxidpåverkan och det är viktigt att alla parter längs värdekedjan vidtar konkreta åtgärder för att minska denna påverkan, säger Louise Askær-Hune, Hållbarhetschef, STARK Group.

Vad innebär detta för Beijer Byggmaterial?

– Genom Sience Based Targets så accelererar vi upp vårt klimatarbete och det känns riktigt bra. Det är viktigt att vi minskar vår direkta påverkan, men det allra viktigaste är att vi genom detta arbete också kommer ha fokus på att hjälpa vår kund att minska sin klimatpåverkan och här kan möjligheterna och effekterna bli väldigt stora, säger Alexandra Rosenqvist Miljö- och Hållbarhetschef Beijer Byggmaterial AB

– Detta är ett viktigt steg för oss och en förutsättning för att vi ska vara proffskundens förstahandsval när det kommer till hållbart byggande. På Beijer gör vi redan mycket för att minska våra klimatavtryck. Vi kör t.e.x. helt fossilfria transporter i Stockholm och fler regioner är på gång. Att titta mer på cirkulära affärsmodeller och flöden blir vårt nästa steg , avslutar Geir Thomas Fossum VD på Beijer Byggmaterial AB