Nyheter

Brf Sannaparken i Göteborg spar både bygghöjd och miljö med terrasser av cirkulära material

Brf Sannaparken är en del av det nya bostadsområdet Fixfabriken som växer fram i Majorna i Göteborg. Här bygger NCC 135 bostadsrätter åt HSB Göteborg. Lägenheterna är moderna, ljusa och luftiga hem, byggda med omsorg för detaljer och med inspiration från klassisk arkitektur.

Husets utformning är inspirerad av det närliggande områdets karaktäristiska bebyggelse. Fasaderna, tillverkade i danskt hantverksmässigt framställt tegel, är en modern tolkning av den klassiska ornamentik som sekelskifteshus ofta har. Alla lägenheter har balkong eller uteplats, i många fall inglasade.

Terrasser ökar i popularitet

Efterfrågan på indragna takvåningar med takterrasser ökar konstant på den svenska bostadsmarknaden. Både i storstäder och ute på landsorten är takvåningar med takterrasser idag ett starkt säljargument. Fastigheter med takterrasser blir också mer attraktiva och många bostadsutvecklare inser möjligheterna att ge ett bostadsområde högre status genom att erbjuda takvåningar.

Takterrasser innebär ofta problem med bygghöjd

Ett problem för många arkitekter och byggkonstruktörer är dock att man med traditionella byggmetoder får svårt att inom givna bygghöjder rita in takterrasser. Dessutom ställs man inför ett betydande nivåskillnads-problem då det ofta krävs en påbyggnad på takterrassens bjälklag med 35 – 40 cm för att klara nuvarande energikrav.

Koljern-terrasser minskar bygghöjd

Koljern Nordic har lösningen på problemet; ett svenskutvecklat takterrasselement tillverkat av Foamglas med Koljern-teknik, helt utan betong. Elementen är prefabricerade och möjliggör snabb installation och tar bort behovet av påbyggnad, vilket ger stora fördelar.

Terrasselementen är isolerade med Foamglas och självbärande vilket möjliggör terasskonstruktioner med upp till 9 meters fri spännvidd vid normala personlaster. Elementen är tunna och lätta och ger samtidigt en höjdbesparing på cirka 50 % jämfört med traditionella takterasskonstruktioner. Elementen är brandsäkra, fukt- och vattentäta och garanterar sitt isoleringsvärde i minst 50 år utan ålderspåverkan.

Ett alternativ har tidigare varit att man med uppstolpade lägenhetsgolv har jämnat ut nivåskillnaden mot takterrasserna. Nackdelen är att det minskar rumshöjden och rymd är något lägenhetsspekulanter med intresse för takvåningar vill ha. Koljern-terrassen är därför en utmärkt produkt för att spara bygghöjd och förenkla för tillgänglighetskrav.

Miljövänligt och cirkulärt byggande

Koljern-terrasser är konstruerade av cirkulära material och kan demonteras, återanvändas och återvinnas. Elementen ersätter isolerade betongstrukturer och möjliggör mer hållbart och cirkulärt byggande.