Nyheter

Ny takkonstruktion från Svenska Takelement

Göran Petersén och tre döttrar driver företaget Svenska Takelement. Företaget levererar en ny typ av smarta takelement till alltifrån bostäder till industrilbyggnader och äldreboenden. Och till skolor och förskolor.

I den nyskapande förskolan Kaprifol i Hässelby och som invigs inom en månad, är det Svenska Takelement som konstruerat och levererat inte bara takelement utan också väggelement och svarat för montage.

Ny fabrik i Västerås

Bakgrunden är kort och gott en ny takkonstruktion som utvecklades med träprefab som utvecklats av Göran Petersén som har en gedigen bakgrund som konstruktör.

I korthet har takkonstruktionen i trä tillförts en särskild slätplåt som möjliggör ett smartare och mer ekonomiskt fördelaktigt element. Och det kommer endast ifråga när isolerat yttertak efterfrågas.

I de första projekten ibland annat en skola i Bromma gjordes elementen via legotillverkning, men under 2020 var efterfrågan så stark att det blev läge att starta egen tillverkning. Efter att först ha letat lämplig fabrikslokal i Enköping – där familjen har sina rötter – så hamnade fabriken till slut i Västerås i början av sommaren 2020.

­– Ja, det har verkligen gått fort, säger Göran Petersén. Men det vi gör har känts ”rätt” och visat sig fungera utomordentligt väl och vi har väldigt skjuts i verksamheten. Och att få göra det tillsammans med mina döttrar är förstås något alldeles extra.

Idag har Svenska Takelement 16 anställda och projekt runt om i hela Sverige – leveranser om 20 000 kvadratmeter har gått i väg till allt ifrån forskningslaboratorium i Örebro till byggnad för akutintag vid sjukhus i Nyköping. Och bostäder i Göteborg och åtskilliga förskolor och skolor i Stockholm.