Nyheter

Ny lösning från Sterisafe desinficerar rum från bakterier och Covid-19

Nästan samtidigt som Corona-pandemin drabbade världen lanserade det danska företaget Sterisafe en ny robotlösning som tar bort virus och bakterier. Succén blev omedelbar.

Lanseringen av den nya desinfektionsroboten STERISAFE-PRO skedde bara ett par månader innan Corona-pandemin började härja över världen. Roboten har utvecklats för effektiv desinfektion av rum förorenade med virus, bakterier, svampar och sporer.

När pandemin förlamade världen ökade hygienkraven dramatiskt vilket banade väg för en intensiv försäljningsökning för Sterisafe. Helt plötsligt ville många länder ha den nyutvecklade roboten. Tester som genomförts visare att roboten är så effektiv att den tar bort 99,999 % av Covid-19 virus som fastnat på ytor. Reningen av ett rum tar mellan 1,5 till 2,5 timmar beroende på rummets storlek. Att viruset bedöms kunna leva upp till tre dagar på hårda ytor är en viktig anledning till att exempelvis många sjukhus vill få roboten installerad.

Eliot Booth, VD för Sterisafe, vill inte avslöja några exakta försäljningssiffror men ger ändå en tydlig indikation om den stora efterfrågan:

– Under mars 2020 sålde vi lika många robotar som under hela 2019. Jämfört med andra lösningar som använder UV-ljus eller manuell rengöring är vår robot mycket effektivare. Det beror på att vi desinficerar med ozon och vilket gör att desinfektionen sker effektivt i alla hörn och vrår av till exempel sjukhusrum.

Robotlösningen bygger på en sluten process där principen är att den mobila roboten placeras i ett rum där den först suger in luften och omvandlar syret i luften till ozon. Därefter blåser den ut ozonet i rummet. Slutligen utförs en omvänd process där ozonet sugs in i roboten och omvandlas till syre igen. I den fasen avlägsnas alla oönskade partiklar, virus och bakterier ner på nanopartikelnivå. Roboten fjärrstyrs och övervakas från en vanlig surfplatta som också samlar in data.