Nyheter

Världens första klimatneutrala livsmedelsbutik

Lidls första butik på Gotland är också världens första klimatneutrala livsmedelsbutik. Saint-Gobain hade en stor roll i projektet och har bland flera andra produkter levererat ISOVER PLUS+det fasadbärande isoleringssystemet av glasull för ytterväggskonstruktioner.

Lidls butik, som invigdes i slutet av juni i år, i Visby på Gotland, är först med att uppfylla Swedish Green Building Councils, SGBC:s nya certifiering NollC02om netto nollutsläpp. Något som räknas under hela byggnadens livstid. Från materialtillverkning till demontering.

Lidl är även först i världen med betyget Excellent i BREEAM-SE 2017 och den första byggnaden med dubbel hållbarhetscertifiering enligt både BREEAM-SE och NollCO2.

Lösningar med lågt klimatavtryck

Saint-Gobain har levererat flera produkter och lösningar till butiksbygget.

– Det gäller främst det fasadbärande isoleringssystemet ISOVER PLUS+ av glasull för massiva ytterväggskonstruktioner, berättar Kristian Möller, projektsäljare på ISOVER.

ISOVER PLUS+ är särskilt lämpat för projekt där hela eller stora delar av ytterväggens värmeisolering ska täckas från utsidan, vilket är ett mycket effektivt sätt att undvika stora köldbryggor. Fler användningsområden är till exempel utvändig takisolering där systemet i stället bär råspont och taktäckning.

– Eftersom vårt system består av minst 70 procent återvunnet glas har det lägre klimatavtryck än andra förekommande mineralullslösningar, fortsätter Kristian Möller. I många fall innebär det en möjlighet att kunna halvera fasadsystemets klimatpåverkan. Klimatpåverkan var huvudfokus i detta projekt men jag tror att det rationella montaget kommer vara minst lika avgörande för valet av ISOVER PLUS+ i andra projekt framöver.

I sitt arbete som projektsäljare jobbar han mot beslutsfattande personer i byggbranschen.

En stor utmaning för Kristian Möller är att lyfta frågan hållbarhet så tidigt som möjligt i byggprocessen och få det till en prioriterad fråga hos beslutsfattarna.

Platschef i Visby

Marcus Eriksson var platschef på Arriba Byggnads AB, som ansvarade för bygget av Lidlbutiken i Visby. Han var med från projektstarten i början av 2019 till invigningen den 25 juni i år.

– Det är otroligt spännande att driva denna typ av projekt med lågt klimatavtryck. Det är något nytt, något som ingen riktigt provat på. Många har försökt, men har man inte varit på denna nivå, tycker Marcus Eriksson.

För honom är planeringen den stora skillnaden – att ligga ett steg före och hitta de produkter som krävs för att uppfylla kraven på netto nollutsläpp.

– Det går inte att sticka iväg och köpa fogmassa på närmsta bygghandel utan att kolla upp produktens klimatavtryck. Och att jobba på det här sättet kräver också mer noggrann planering av jobben än vid traditionella projekt. Det är en krävande process – mycket att lära in – du måste veta hur råvarorna tagits fram, hur de förädlas innan färdig produkt och hur de transporteras. Kedjan är lång.

Lättjobbat

Som ansvarig byggare konstaterar Marcus Eriksson att det är väldigt lätt att jobba med Saint-Gobain och ISOVER med systerföretagen Gyproc, Ecophon och Weber.

– De vet vad jag pratar om. Och de har koll på väldigt många produkter som de redan har bedömt vilket klimatavtryck de har. Efter introduktionen vi hade med Kristian Möller har det flutit på väldigt bra – med få frågor och driftstopp. I slutändan såg jag ganska stora tidsvinster genom att jobba med ISOVER PLUS+ eftersom flera moment kunde tas bort. Det tydligaste är att vi tagit bort ett lager med isolering. Att produkten är dyrare än traditionella träreglar och isolering tjänade vi igen på den kortare arbetstiden.

Marcus Eriksson anser att ISOVER PLUS+ är ett genomtänkt system som har svar på de flesta lösningar. Och han ser stora skillnader att med ISOVER PLUS+ undviks köldbryggor eftersom de innehåller isolerreglar i stället för träreglar.

– Tack vare detta system kunde vi minska väggisoleringen med 25 millimeter från 195 till 170 millimeter, med samma u-värden likvärdiga.

Marcus Eriksson tror att det kommer bli svårt för honom att gå tillbaks till traditionella arbetssätt efter detta projekt.

– Nu har jag ju lärt mig och kan jämföra vilka produkter som har lägst klimatavtryck. Och framför allt vilka leverantörer som har koll, som har produkter som lever upp till höga miljökrav.

Foto: Jesper Hammarlund