Nyheter

Byggbranschen den hårdast drabbade sektorn när det kommer till dödsolyckor de senaste tio åren

I slutet på juni i år föll en man från en byggnadsställning på Hedlunda i Umeå och dog senare till följd av sina skador. Det är bara en av många dödsolyckor på arbetsplatser i Sverige och byggbranschen är hårdast drabbad, skriver byggnads.se.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket har det hittills i år redan dött 16 personer på svenska arbetsplatser.

Även om dödstalen gick ner något 2019 så har den minskningen inte synts på svenska byggen, särskilt inte under coronapandemin i år.

– Till skillnad från andra branscher har byggsektorn rullat på, byggnadsarbetare har ju svårt att jobba hemifrån, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Ansvarsfrågan kring arbetsmiljön bollas ofta runt mellan de olika entreprenörerna och mängden underentreprenörer är också ett stort problem.

– Vi tog en stor strid för att införa ett huvudentreprenörsansvar i vårt kollektivavtal, som senare också blev ett entreprenörsansvar i lag, och det var för att stävja det här fusket och myglet med att följa lagar och regler och sköta arbetsmiljöarbetet, säger Johan Lindholm.

Många av olyckorna sker på arbetsplatser som saknar skyddsombud.

– Det är ofta arbetsplatser med kollektivavtal men med arbetare från andra länder, och då saknas det ibland fackliga medlemmar, fortsätter Johan Lindholm.

Problemet, enligt facket, är att regionala skyddsombud inte har tillträde till arbetsplatser som saknar fackliga medlemmar.