Nyheter

Sensorer i varje lägenhet gav önskad effekt

– Sedan vi satte in sensorer i varje lägenhet har vi fått full koll på vår fastighet och dess inomhusklimat i tillägg till en minskad energianvändning och en bättre komfort i våra lägenheter. Ett enkelt sätt för en bostadsrättsförening att digitalisera med stort kundvärde till en liten peng. Det säger Michael Rydnemalm som är vice ordförande i Brf Dragörkajen i Malmö.

Föreningen ligger i bästa läge intill Limhamns fiskehamn i Malmö med utsikt mot Öresund. Innan Öresundsbron byggdes gick färjetrafiken mellan Limhamn och Dragör alldeles i närheten.

Brf Dragörkajen består av totalt 84 bostadsrätter om 2 till 5 rum och kök. Huvudbyggnaden är ett 100 meter långt hus i 6 våningar. Dessutom finns fem parhus som ligger allra närmast kajkanten.

Föreningens bostäder stod inflyttningsklara 2015 och byggherre var JM. I grundpaketet ingick att JM installerade Egain Edge för energi- och komfortoptimering där antalet sensorer inledningsvis var begränsat till ett par referensgivare som placerades ut strategiskt runt om i fastigheten.

– Vi märkte snart att vi behövde mer information. Vi ligger väldigt nära havet och har vindar från olika håll som gör att temperaturens påverkan varierar kraftigt förklarar Michael Rydnemalm. Ganska snart togs därför beslut om att installera sensorer i varje lägenhet, som mäter temperatur och fuktighet i lägenheterna. Michael Rydnemalm, som har lång erfarenhet från Automationsbranschen, var själv med och gjorde installationerna som var väldigt enkel.

– Vi ville få bättre koll och valde därför att sätta trådlösa sensorer i hallen i samtliga lägenheter så att alla lägenheter ges så lika förutsättningar som möjligt. Det är väldigt lätt att förstå och tolka systemet, som med en interaktiv illustration visar innetemperaturen i lägenheterna. Med blått för kallt, grönt för normalt och rött för varmt, vilket gör det väldigt lätt att felsöka för att hitta eventuella brister eller fel i fastigheten, säger Michael Rydnemalm.

Föreningens medlemmar kan också själva se temperatur och fuktighet i sin lägenhet med hjälp av sin egen mobiltelefon.

Sensorerna är kopplade till den digitala undercentralen där värmen matas ut till radiatorerna i lägenheterna. Med hjälp av JM gjordes en värmeoptimering av hela fastigheten för cirka ett år sedan. Energiåtgärderna har gjort att fastigheten flyttats från energiklass C till B vilket är den näst högsta klassen berättar Michael Rydnemalm.

I en nyligen gjord energirapport för Brf Dragörkajen framgår att föreningen minskat sina energikostnader från drygt 400 000 kronor om året 2016 till cirka 140 000 kronor 2019.

Hur ser då föreningens digitala planer ut framöver?-När det gäller framtiden för värmekomfort finns det en diskussion och trend i branschen om det ska finnas en basvärme på låt säga 20 grader som alla betalar, men där de som önskar ha en varmare lägenhet får betala extra för det. Här undersöker vi hur vi kan styra detta med digitala system.

– Digitaliseringstrenden är stor idag och vi har också funderingar kring hur vi kan påverka föreningens elförbrukning. Vi har investerat i åtta laddplatser för laddning av elbilar och planerar att dubbla antalet laddplatser. Problemet är att det är begränsade möjligheterna att ladda bilarna mellan klockan 16-22, då elen är väldigt dyr. I värsta fall har du ingen el i batteriet om du vill åka en sväng på kvällen. Vi vill kunna laddoptimera så att vi anpassar oss till eltarifferna så att vi kan ta ut el både till våra laddstolpar på bästa sätt men också att kunna styra elen när våra värmepumpar ska slå till, säger Michael Rydnemalm.

Bilden:
Brf Dragörkajen.
Bild: Egain