Nyheter

Dubbelt White bland årets bästa glasprojekt

När vinnaren av utmärkelsen Glaspriset ska utses finns två göteborgska landmärken bland de tolv nominerade. Det är stadsdels- och kulturhuset Selma Lagerlöfs Center och Regionens hus, båda White-signerade projekt som med sin arkitektoniska finess, unika konstruktion och utmärkande innovationshöjd har fångat juryns uppmärksamhet. Glasprisets vinnare presenteras den 23 april.

Två White-signerade projekt återfinns bland de tolv nomineringarna till Glaspriset, Glasbranschföreningens prestigefulla pris som delas ut vartannat år, för att uppmärksamma glas i byggandet. Priset premierar god arkitektur, konstruktion och innovationshöjd. De två nominerade White-projekten är Selma Lagerlöfs Center och Regionens hus, båda i Göteborg.

– Vi är mycket stolta och glada över dessa nomineringar! Glas är vår tids viktigaste byggmaterial så för oss är nomineringarna ett kvitto på att vi skapar innovativ arkitektur som flyttar gränserna för glaset som byggnadsmaterial, säger Mattias Lind, White Arkitekter.

Kulturhuset Selma Lagerlöfs Center som invigdes i september 2019, fungerar som hjärtat i förnyelsen av stadsdelen Backa i Göteborg. Byggnadens fönster har formen av böljande glipor i betongen, och fasaden har rollen som ridå mellan aktiviteterna i huset och rörelsen utanför. Glasytorna ter sig som skurna ur betongytan, något som krävde en unikt framtagen lösning där karmarna gjöts in i fasaden.

Också inne i Selma Lagerlöfs Center spelar glaset en viktig roll. Skira hinnor av glas vetter mot ljusgården i hjärtat av huset och ger aktiviteten i rummen en funktion som dekor.

Regionens hus, med Göteborgs centralstation som närmsta granne, invigdes i maj 2019. Byggnaden är arbetsplats för Västra Götalandsregionens administrativa personal i Göteborg, totalt cirka 1300 medarbetare. Med en blank, slät fasad som tonar från mörkt grönt till skinande vitt är byggnaden idag en omisskännlig karaktär i Göteborgs nya silhuett.

– Mönstret på glaset är skapat med screentryck, ett hantverk som har materialmässiga begränsningar. Samtidigt ger de digitala verktygen oss möjligheter som inte funnits tidigare. Vi lät de två ytterligheterna mötas och i det mötet har vi skapat ett helt unikt mönster som bärs upp vackert på glasets precisa yta, säger Mattias Lind, White Arkitekter.

Omröstningen är nu öppen på Glasbranschföreningens hemsida. Det är inte första gången som White Arkitekter figurerar i sammanhanget. År 2016 gick Glaspriset till Johanneberg Science Park. Vem som vinner årets Glaspris tillkännages vid en prisutdelning på branschens stora mötesplats, Nordbyggmässan i Stockholm den 23 april.

Bilden:
Regionens hus.
Bild: White Arkitekter