Nyheter

Mäklarsamfundet vidtar åtgärder mot falska fastighetsmäklare

Mäklarsamfundet vidtar nu åtgärder mot de bedragare som utger sig för att vara bland annat fastighetsmäklare. Bedragarna, som framför allt har agerat i södra Sverige, har velat komma in i folks hem för att begå stölder.

Mäklarsamfundet har ingått ett förebyggande samarbete med Polisen och Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) för att nå ut med information till allmänheten. Bland annat uppmanas alla som får samtal om värdering av sin bostad, och känner sig osäkra, att kontrollringa till det fastighetsmäklarkontoret som är aktuellt för att kolla att bokningen är korrekt.

– Vi tar det här på stort allvar och vill göra vad vi kan för att sätta stopp för bedragarna. Därför går vi, i samarbete med Polisen och FMI, ut med förebyggande information om vad man ska göra utifall man misstänker att man är utsatt för en bedragare som utger sig för att vara fastighetsmäklare, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Polisen, FMI och Mäklarsamfundets uppmaning till alla som blir kontaktade angående en värdering av sin bostad, är att kontrollringa till det aktuella fastighetsmäklarkontoret och kolla att allt stämmer, utifall man känner sig osäker. Därtill kan man be om en skriftlig bekräftelse på alla bokningar via SMS eller e-post.

Vidare informeras om att inga fastighetsmäklare kommer oanmält för att göra värderingar. Mäklarsamfundet går också ut med en uppmaning till sina medlemmar att vara uppmärksamma på dessa kriminella handlingar.

Bilden:
Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.
Bild: Carina Vikarby