Nyheter

LRF Östergötland: ”Hitta bättre mark att bygga på”

– Expansiva städer i jordbruksbygd som Linköping, Norrköping och Mjölby väljer allt för ofta i att bygga på jordbruksmark, trots att det finns alternativ mark att bygga på. I det korta perspektivet är det lättare att bygga på platt jordbruksmark än där sten måste sprängas bort. Men då glömmer man hur mycket produktiv jordbruksmark som offrats, mark som aldrig kan återskapas, menar Peter Borring, LRF:s ordförande i Östergötland.

Ska samhället klara målsättningen i livsmedelsstrategin med en ökad svensk och östgötsk livsmedelsproduktion och även ta hänsyn till kommande generationer samt klimatutmaningarna kan inte högproduktiv jordbruksmark bebyggas med bostäder, lager och fabriker. Kommunerna behöver mer aktivt söka efter alternativa platser och lösningar för städernas utveckling, menar LRF Östergötland i ett pressmeddelande.

Idag bjuder LRF Östergötland in till ett dialogmöte för att diskutera hur bättre riktlinjer kan tas fram vid planarbeten och vid beslut om markexploatering, detta för att livsmedelsstrategins mål om en ökad svensk och östgötsk produktion av mat kan genomföras samtidigt som våra växande städer ska få tillgång till byggbar mark.