Nyheter

Regeringen stärker besöksnäringens möjligheter till samverkan

I samband med att regeringen tar fram en strategi för besöksnäringen avsätts nu tre miljoner kronor för att Tillväxtverket ska stödja en samverkansarena för näringen. Med uppdraget ska Tillväxtverket stödja och underlätta för besöksnäringen att samlas och samordna sig i syfte att bidra till näringens långsiktiga utveckling.

I april aviserade näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson att regeringen inom kort kommer presentera en strategi för turism och besöksnäring i Sverige. Med strategin vill regeringen skapa goda långsiktiga förutsättningar för en hållbar och växande besöksnäring med en självklar roll som export-, jobb- och integrationsmotor.

– Arbetet med regeringens strategi för turism och besöksnäring är i full gång. Besöksnäringen består av flera olika branscher och många företag med vitt skilda verksamhetsområden. Genom uppdraget ger regeringen näringen möjlighet att samla sig och fokusera på sin långsiktiga utveckling, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Uppdraget innebär att Tillväxtverket ska stödja besöksnäringens aktörer att utveckla en samverkansarena som kan företräda besöksnäringens intressen, inklusive dess små och medelstora företag, formulera näringens behov och ha en drivande roll i näringens utveckling. Samverkansarenan ska ägas och drivas av besöksnäringens aktörer.

– En hållbar turism och växande besöksnäring bidrar till sysselsättning, utveckling och attraktionskraft i alla delar av Sverige. När vi nu stärker näringens samordning och så småningom presenterar regeringens strategi gör vi det med ett tydligt hela landet-perspektiv, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.