Nyheter

Ramboll bäst i Sverige på employer branding

I årets Magnet Employer Branding Awards vann Ramboll Grand Prix för sitt kommunikationskoncept Engineering for life. Dessutom kammades guld hem i kategorin Digital förflyttning och silver i kategorin Medarbetare.

– Vi har genom vårt kommunikationskoncept Engineering For Life, skapat kreativ kommunikation för att uppmärksamma att vi på Ramboll använder vår kunskap och teknik för att skapa värde för människor och samhällen. Jag är alltid stolt över alla våra medarbetare och vår kommunikationsavdelning, men i dag är jag extra stolt, säger Linus Almqvist, kommunikationschef på Ramboll.

Figure running-appen ShapeRunner med löparbanor över hela Sverige, formade som figurer och designade av Rambolls ingenjörer, vann kategorin Digital förflyttning” och fick silver i kategorin ”Medarbetare”. Appen är Rambolls bidrag till folkhälsan genom att göra löpning roligare och har en tydlig koppling till Ramboll Stockholm halvmarathon där loppet för första gången kunde springas som en bana i appen.

– Att vår kommunikation uppmärksammas i Magnet Awards visar att kommunikation som väcker känslor är framgångsrik. Baserat på medarbetarnas skarpa hjärnor och den nytta de skapar vill vi engagera målgruppen att vara en del av vår kommunikation genom bland annat digitala applikationer inom områden som hälsa, hållbarhet och luft. Vi vill genom co-creation möjliggöra positiva beteenden, säger Linus Almqvist.

Att Ramboll dessutom vann Grand Prix i en sammanvägd bedömning av alla årets kommunikationsinsatser i konceptet Engineering For Life var ett uppskattat betyg till Rambolls varumärkesarbete.

Initiativet Helping people breathe clean air var även bland de fem nominerade bidragen i öppen klass. Det är en kampanj med flera olika delar. Genom en rapport med stor spridning uppmärksammades att den svenska luftkvaliteten blir allt sämre. Sedan lanserades tjänsten Happy Commuter för att hjälpa cyklister att hitta sin renaste luftväg till jobbet följt av lanseringen av Rambolls produkt Shair, en digital produkt som visualiserar luftkvalitet i realtid för att göra det osynliga synligt och möjligt att förbättra.

Kampanjerna har utvecklats i samarbete med Garbergs Reklambyrå, Growth Hackers och StrandbergHaage.

Juryns motiveringar:

Guld i Grand Prix

I knivskarp konkurrens har årets Grand Prix-vinnare lyckats skapa en väl förankrad strategi som gifter employer brand och affär. Vinnaren har visat kreativ höjd i ett antal sammanhängande aktiviteter, som förenas i ett långsiktigt ambitiöst employer branding-arbete – mot en unik position. Ingenjörsskap för ett bättre liv är inte bara viktigare än någonsin, det är också ett vinnande koncept med tydlig mätbar effekt.

Guld i Digital förflyttning

På en marknad där arbetsgivarna krigar stenhårt om kompetensen har guldmedaljören valt en egen ansats. Den är kreativ, annorlunda, teknikorienterad, integrerad och medskapad av medarbetarna. Lösningen kombinerar också intern aktivering, kundinkludering och extern talangjakt. Resultaten talar sitt tydliga språk. Kandidatvolym, kännedom och medarbetarengagemang har stärkts markant, och de fina PR-effekterna är pricken över i.

Silver i Medarbetare

Genom tydlig problemformulering och insikten att affär och medarbetare tillsammans bildar starkast tänkbara grund att bygga på, skapades en raksträcka från analys och strategi till genomförande – i formen av en anka. Resultatet? Imponerande förbättring på alla uppsatta KPI:er.

Om Magnet Employer Branding Awards

The Magnet Awards är en tävlingsarena där olika arbetsgivare mäter sina styrkor mot varandra i åtta tävlingskategorier. En kraftmätning som handlar mycket om den effekt kommunikationen skapar. Därför kan David vinna mot Goliat. Kröningen sker under en festkväll där vi hedrar och delar årets bästa kommunikationsarbete inom Employer Branding i Sverige.

Bilden:
Figure running-appen ShapeRunner.
Bild: Ramboll