Nyheter

Dalux vill hjälpa förvaltningsbranschen

Mjukvaruleverantören Dalux har hittills varit mest känd i Sverige för sina BIM-baserade system för byggbranschen. Men nu börjar det danska företaget även ta sig in i svenska förvaltningsbranschen med sitt BIM-baserade förvaltningssystem DaluxFM. Systemet används bland annat av Coop som håller på att implementera det i sina 1200 butiker i Danmark.

Andra exempel är danska Rikspolisen, kungliga slotten och 70% av alla landets sjukhus. För alla har systemet ledd till en mer kostnadseffektiv förvaltning.

Sören Westerberg från Dalux’ kontor i Stockholm berättar:

– På fem år har DaluxFM blivit Danmarks mest använda FM-system. Vi är övertygade om att vi har en lösning som är mycket intressant även på den svenska marknaden. Faktiskt har vi redan skrivit flera avtal med mycket spännande organisationer i Sverige inom både offentlig och privat sektor. För alla har det varit viktigt att DaluxFM fungerar 100% mobilt, är användarvänligt och BIM-baserat.

Det är väl känd att bristande kommunikation inom förvaltning av fastigheter och anläggningar är orsak till stora onödiga utgifter. Svensk Byggtjänst anslog för ett par år sedan summan till 20 miljarder kronor årligen. Samtidigt visar GIS-rapporten 2019 från Metria att 64% af de som använder GIS (geografiska informationssystem någon gång i veckan har svårt att hitta rätt information. Detta känner man på Dalux där man har hjälpt många organisationer att ta klivet in i BIM- och GIS-baserad förvaltning, berättar Sören Westerberg:

– DaluxFM är en molnbaserad tjänst som ger medarbetarna tillgång till rätt information vid rätt tillfälle. Direkt i mobilen eller datorn. Driftstekniker kommer åt sina arbetsorder, manualer, ritningar, 3D-modeller osv. i vår användarvänliga app. På strategisk nivå kan förvaltningsorganisationen få en väldigt bra överblick över sina fastigheter, olika typer av ytor, vad som är uthyrt, vad som inte är osv. Vi har hjälpt många med att gå från förvaltning baserat på lokala Excel-filer till BIM- och GIS-baserad förvaltning.

Tycker man som förvaltningsorganisation att det är svårt att veta hur man ska ta tag i digitaliseringsarbetet har Sören Westerberg ett par tips:
• Håll fokus på användarvänlighet; det måste vara enkelt och meningsfullt för användaren
• Börja i det lilla; få nya systemet att fungera på en mindre del av organisationen först och skala sedan upp
• Städa i processerna; många arbetssätt blir mycket smartare eller rent av onödiga i digital förvaltning så se till att ta vara på den effekten.

Bild: Hillerød kommune