Nyheter

Bopriset 2019: ”Vi vann priset för hela vår ide”

Det är den grundläggande ideologin som gör att Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB, tilldelas Bopriset 2019 till minne av Josef Frank.

– Jag tror vi vann priset för hela vår idé med kooperativa hyresrätter, evighetsförvaltning och att vi bygger med kvalitet. Det är ju det som är Josef Franks tanke!

Det sade SKB:s vd Eva Nordström med segrardiplom i handen och blombukett i famnen till Svensk Byggtidning efter torsdagsmorgonens prisceremoni på Nationalmuseum i Stockholm.
I prismotiveringen lyfts det hyllade och av Wingårdhs arkitekter ritade bostadshuset Basaren från 2018 på Kungsholmen i Stockholm fram. Som ett nyproducerat exempel på boendekvalitet, materialval och hållbarhet.

– Basaren illustrerar tankarna, absolut! Men det är inte unikt. SKB bygger alltid med god kvalitet och goda arkitektoniska värden. Men jag tror att det här är lite extra speciellt, som Gert Wingårdh har ritat.

Kooperativ hyresrätt

Den kooperativa hyresrätten är ett mellanting mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Köande medlemmar enligt turordningsprincipen betalar en upplåtelseinsats, som betalas tillbaka vid bostadsbyte.
Såväl inom SKB som i den allmänna bostadspolitiska debatten har hyresnivån i nyproducerade Basaren varit föremål för diskussion.

Här är månadshyran för tre rum och kök på 83 kvadratmeter cirka 16 000 kronor. För en etta på drygt 30 kvadratmeter ligger den på runt 8 000 kronor.

– Det är alltid dyrt att bygga nytt. Redan på 1930-talet hade vi motioner till stämman om att sluta bygga för att det var för dyrt. Nyproduktion kommer aldrig att bli det billigaste boendet. Men vi försöker bygga så prisvärt som det går, utan att tulla på kvalitet, förklarade SKB:s stolta vd och Boprisvinnare 2019 Eva Nordström för Svensk Byggtidning.

Bilden:
Vd Eva Nordström SKB, stolt Boprisvinnare 2019.
Bild: Thomas Andersson