Nyheter

Hotel Frantz öppnar där Bellman drack sitt vin

Bellman sägs ha avnjutit sitt portvin i lokalerna.
I samma tegelhus anno 1647, i Peter Myndes Backe ett stenkast från Slussen, slår efter ett års renovering den första oktober nya Hotel Frantz upp portarna.

– Hjärtat i huset är superviktigt att bevara (!), sade hotellchef Ellen Pettersson till Svensk Byggtidning vid en pressvisning på onsdagsmorgonen av nya Hotel Frantz på Södermalm.

När Hotel Frantz öppnar den första oktober 2019 är hälften av hotellets 48 rum renoverade och färdiga att ta emot gäster.

– Det finns inget golv och ingen vägg i huset som är rät. Vi har fått jobba med varje kvadratmeter, berättar hotellchef Ellen Pettersson.

Målet har varit att bevara känslan i en k-märkt byggnad och samtidigt skapa ett fungerande hotell.
– Att hitta smarta lösningar på ett begränsat utrymme har absolut varit en utmaning!

Detta i en snirklig 1600-talsbyggnad där inget rum är det andra likt, poängterar Ellen Pettersson.
– När vi skulle sätta upp kornischerna så satte vi dem efter taket. Det såg ut som om de lutade i 90 graders vinkel…vi satte dem i fönstret istället. Lite sådant har man fått lära sig efterhand.

Förutom i helrenoverat skick 48 rum våren 2020 öppnar Hotel Frantz den första oktober med en restaurang och en liten hotellbar.
Här finns också tre mindre mötesrum för upp till 15 personer.

Slussen och söderkänsla
Göteborgsbaserade Spik Studios – med inredningsarkitekten Johannes Tjernberg och många välrenommerade hotell i bagaget – har arbetat med att designa familjeägda Hotel Frantz.

– Det har verkligen varit ett samarbete mellan oss, designbyrån och inredningsarkitekten, säger Ellen Pettersson, förutom hotellchef också medlem i ägarfamiljen Pettersson från Vadstena.

Hur kom det sig att ni fastnade för just det här huset som ert första hotell i Stockholm?
– Vi fick möjlighet att ta över det för knappt tre år sedan och såg en stor potential. Både på grund av bygget av Slussen, som jag tror blir en härlig mötesplats för människor när den väl blir klar. Och för söderkänslan, som lockade väldigt mycket!