Nyheter

Högre projektmarginal med Den temporära fabriken

Byggbranschens effektivitetsutveckling har i stort sett stått stilla de senaste 25 åren. Resursutnyttjandet är lågt och en genomsnittlig byggarbetare har bara möjlighet att lägga 18 procent av sin tid på värdeskapande arbete, visar en forskningsrapport. Ramirent lanserar därför Den temporära fabriken som får effekt hela vägen till sista raden.

Den temporära fabriken startar redan innan första spadtaget tas med planering för infrastruktur, exempelvis dra fram fjärrvärme till bygget och fortsätter sedan med allt från byggbodar till logistiklösningar och slutligen avfallshantering. Genom att ta helhetsansvar för den temporära fabriken kan Ramirent minska slöseriet med tio procent, öka effektiviteten med 20 procent och därigenom öka projektmarginalen med upp till fem procent på sista raden. Den så kallade Ramirenteffekten.

– En ökad projektmarginal på fem procent låter kanske inte så mycket, men om det är en förskola som kostar 200 miljoner kronor, motsvarar det en besparing på tio miljoner kronor som kommunen istället kan lägga på att anställa fler förskolelärare, säger Erik Bengtsson, vd på Ramirent.

Konkret innebär det att Ramirent projekterar, planerar, optimerar flödena och tar ansvar för sex viktiga områden – projektorganisation, logistik, säkerhet, maskiner, projektcenter och etableringar. Genom att Ramirent styr, kravställer, upphandlar och följer upp funktioner inom dessa sex områden kan arbetet effektiviseras och därigenom skapa värde.

– Vår erfarenhet visar exempelvis att trafiklasten kan minskas med 80 procent genom god planering och en genomtänkt logistikplan. Då sparar vi tid, pengar och det är dessutom mycket bättre för miljön. Ökad säkerhet blir också en positiv effekt, säger Erik Bengtsson och fortsätter:

– De temporära delarna på en byggarbetsplats står för ungefär 20 procent av ett bygge. Genom att effektivisera dessa 20 procent möjliggör vi även för att de övriga 80 procenten kan effektiviseras.

Resursnyttjandet på byggarbetsplatser är väldigt lågt idag. Forskning visar att en genomsnittlig byggnadsarbetare lägger 18 procent av sin arbetstid på värdeskapande arbete och att så mycket som 33 procent av tiden är rent slöseri.

Den temporära fabriken har utvecklats med hjälp av två digitala utbildnings- och planeringsplattformar som Ramirent skapat efter en flera år lång och fortfarande pågående innovationsprocess. De digitala verktygen heter TwinsiteTM respektive SiteplannerTM och är framtagna i syfte att effektivisera interaktionen mellan olika aktörer i byggbranschen.