Nyheter

Astar med i spännande byggdiskussion: ”Det här kan bli jättestort”

Både Kiruna och Malmberget ska flyttas. Behovet av byggarbetare väntas bli enormt. Nu är Astar en av aktörerna som är med och diskuterar hur man ska lösa framtidens behov av arbetskraft.

Det här kan bli jättestort, säger Fredrik Eklund, enhetschef för Astar i Norrbotten.
Personalbehovet inom byggnadsbranschen är stort. De som söker in till gymnasieutbildningarna täcker inte upp pensionsavgångarna och i dagsläget är en stor andel anställda inom i byggbranschen inhyrd personal från andra länder.
Galaxen Bygg – som ägs av Bravida, JM, NCC, Måleriföretagen i Sverige, Peab, Skanska och Sveriges Byggindustrier– har fått i uppdrag att få in fler nyanlända och långtidsarbetslösa i byggbranschen. Verksamheten inleddes i Stockholm, Göteborg och Malmö, och nu har Umeå, Östersund och Luleå hakat på.
Vi har ju funnits i 30 år och har jobbat med rehabfrågor för folk inom byggbranschen. Nu har vi fått det här nya uppdraget och har precis börjat med det i Luleå. Vi har finansiering från branschen för tre till fem år, men det kan förlängas, säger Annika Johansson, handläggare på Galaxen Bygg i Luleå.
I Norrbotten har Galaxen samlat flera aktörer för att diskutera hur man ska lösa framtidens behov. Astar – som har byggutbildningar i Umeå, Skellefteå och Luleå – är en av aktörerna i en fråga som kan bli akut inom kort.
I både Kiruna och Malmberget ska ju hela städer flytta. Om du tar alla som har utfärdad yrkeslicens i Sverige i dag inom bygg så kommer det ändå inte att täcka det behov av arbetskraft som kommer att finnas där inom fem år, berättar Fredrik Eklund på Astar.
Det är representanter för Arbetsförmedlingen, Sveriges Byggindustrier, Arbetsmarknadsförvaltningen, SFI, Astar, Lernia, Korta Vägen, Byggnads som Galaxen Bygg träffat i norr. Målet är att hitta ett bra sätt för att nå nyanlända och långtidsarbetslösa och få ut dem i jobb.
– Vi vill ha samarbete med bland annat utbildare för att nå de personer ur aktuella målgrupper som gått en byggutbildning och ska ut i jobb, säger Annika Johansson på Galaxen Bygg.
– Det är många frågor att diskutera. Hur kan man till exempel validera de som jobbat inom andra länder med bygg? I Eritrea jobbar man inte med isolering till exempel och här bygger man ju tak som tål snötyngd, säger Fredrik Eklund på Astar.
Den 1 april drar Astar i gång sin nya byggutbildning i Luleå med deltagare från Boden, Älvsbyn, Kalix, Piteå och Luleå. 18 stycken är redan antagna och klart är att behovet av arbetskraft är stort och kan bli ännu större i framtiden.
FAKTA OM VERKSAMHETEN
1) Sveriges Byggindustrier och Byggnads tilldelar Galaxen 4 miljoner kronor per år i 3-5 år för verksamheten. Sveriges Byggindustrier samt Byggnads har dessutom tillsammans med Seko och ME ansökt och fått främjandemedel från arbetsförmedlingen med Galaxen som bidragsmottagare.
2) Verksamheten ska hjälpa och stötta nyanlända och långtidsarbetssökande in till byggarbetsmarknaden.
3) Verksamheten ska hjälpa företagen inom byggbranschen att hitta och anställda byggnadsarbetare som har eller utbildar sig till ett yrkesbevis.
4) Verksamheten ska säkerställa att dessa målgrupper kommer in i branschen på rätt sätt, enligt branschens villkor med anställning enligt kollektivavtal.
(Nyanlända omfattar de arbetssökande som har fått ett uppehållstillstånd sedan max 36 månader. Långtidsarbetslösa omfattar de arbetssökande som har varit inskriven på arbetsförmedlingen minst 12 månader.)