Nyheter

Effektiv och långsiktig förvaltning för din brf:s bästa

Det ligger i styrelsens ansvar att främja medlemmarnas ekonomiska intressen och se till att värdet på lägenheterna i föreningen består och ökar. God förvaltning av en bostadsrättsförening kräver en väl utarbetad och uppdaterad underhållsplan.
Halvdag med Sveriges Bostadsrättscentrums experter på scen. Ofelia Vasquez Graah-Hagelbäck för Bygga BRF var på plats och bevakade eventet under torsdagen på Fastighetsmässan 2019.
Alla byggnader behöver underhållas, oavsett om det rör sig om en gammal byggnad eller om nyproduktion. Det kan handla om underhåll av fasader, värmeanläggningar, takrenovering eller balkongservice för att ge några exempel. Det kan också handla om att planera rätt avgiftsnivå för de boende vilket kan vara en utmaning vid nyproduktion. Oavsett vilket gäller det för styrelsen att ha en väl utarbetad underhållsplan. Det gör det enklare för styrelsen att fatta rätt beslut gällande det som rör skötsel och underhåll av fastigheten samt avgifter för de boende.
– Man ska komma ihåg att en underhållsplan är ett levande dokument som kan komma att ändras över tid. Genom kontinuerlig analys är det enklare att prioritera rätt åtgärder i rätt ordning, konstaterar Jenny Söderberg, gruppchef på ekonomiservice på SBC.
Hon understryker att en underhållsplan behöver kompletteras av en ekonomisk plan som inkluderar fastighetens tekniska skick i fråga. Vidare konstaterar hon att ett vanligt misstag många styrelser gör är att helt enkelt inte upprätthålla någon underhållsplan vilket kan få förödande konsekvenser som kan bli kostsamma för de boende i föreningen på sikt. Ytterligare ett vanligt misstag är att inte anlita expertis vid utförande av åtgärder.
– De allra största utmaningarna för att bedriva ett gott styrelsearbete är just kunskap och tid. Det gäller att känna till sitt uppdrag och att planera långsiktigt. menar Helen Bodin, chef på den tekniska förvaltningen inom SBC.
Med rätt kunskap går styrelsens arbete att effektivisera. Det finns även kurser inom exempelvis SBC som lär ut hur styrelsearbetet bör bedrivas på ett framgångsrikt sätt som gynnar de boende i föreningen.
– Det går att digitalisera och effektivisera arbetsmetoderna vilket vi tror är en förutsättning för att locka yngre till det oerhört viktiga styrelsearbetet, avslutar Jenny Söderberg.
(En längre version kommer finnas att läsa i Bygga Brf nr 2 2019)
Bilden:
Genom kontinuerlig analys är det enklare att prioritera rätt åtgärder i rätt ordning, konstaterar Jenny Söderberg, gruppchef på ekonomiservice på SBC.
Bild: SBC