Nyheter

Hyresgästprotest väntas på S-kongressen

Delegaterna till Socialdemokraternas partikongress i mars kommer att mötas av en protestaktion utanför kongresslokalen. Det är Hyresgästföreningen som kräver att Socialdemokraterna backar från uppgörelsen med mittenpartierna om fria hyror för nybyggnation. Det här uppger Sveriges Radio Ekot.
– Vi tänker göra en manifestation och berätta om hur det ser ut på bostadsmarknaden idag bland många unga och andra som söker en ny bostad, om att det är väldigt dyrt med nyproduktionen, säger ordföranden Marie Linder till Ekot.
Socialdemokraterna håller sin fyrtionde ordinarie partikongress mellan 22 och 24 mars i Örebro. Även om kongressen inte kommer att handla om bostadspolitiken så vill Hyresgästföreningen sätta press på delegaterna.
– Tanken är att vi ska finnas där i nån form av tält. Dit kommer vi att bjuda de socialdemokratiska politikerna till samtal och diskussion, säger Marie Linder till Ekot.

Regeringspartierna kom i januariavtalet överens med Centern och Liberalerna bland annat om att ändra hyresmodellen genom att införa fri hyressättning vid nyproduktion från juli 2021. Det här framgår av Ekot.
Enligt förespråkarna kommer det att leda till att det byggs fler bostäder. Men Hyresgästföreningen tror inte på det sambandet. Istället ser man reformen som ett hot mot hyresgästerna.