Nyheter

Ny kartläggning visar: Sälen dyraste skidorten – Åre ökar mest

Malung-Sälen är Sveriges dyraste skidkommun. Här kostar ett genomsnittligt fritidshus strax över 2,7 miljoner kronor. Sett över den senaste tolvmånadersperioden står dock Åre kommun för den största prisökningen med en uppgång på nio procent. Det visar en ny kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– När bostadsmarknaden i storstäderna känns osäker väljer många att behålla sin bostadsrätt och köpa en fjällstuga istället för att flytta till villa. Ett fritidshus i fjällen är många gånger också mer lättskött än ett sommarboende, vilket gör det möjligt kan släppa alla krav och fokusera på att vara ledig. Att Alpina VM genomförs i Åre 2019 har också ökat intresset för svenska fjällen som helhet, säger Christina Marktin, fastighetsmäklare i Östersund.
Sammanställningen visar att Malung-Sälens kommun är den skidkommun där fritidshusen kostar mest, med ett genomsnittligt pris på 2,7 miljoner kronor. När det gäller prisökning står dock Åre kommun för den största uppgången. Här har fritidshuspriserna ökat med nio procent under det gångna året och har nu ett genomsnittspris på 2,5 miljoner kronor.
– Att fritidshuspriserna stigit så pass mycket i Åre det gångna året har främst två orsaker. Dels har kommunen satsat stort på att utveckla möjligheterna till fritidsaktiviteter även under andra delar av året, såsom vandring och cykling på sommaren. Nu finns även ett större intresse från utländska köpare. Åre är lättillgängligt för norska turister som här får lite mer för pengarna och nyligen öppnades också två nya flyglinjer till och från Storbritannien, säger Christina Marktin.
I Malung-Sälens kommun har fritidshuspriserna ökat med sju procent de senaste tolv månaderna, vilket placerar den populära skidorten tvåa på listan över prisökningar. På tredje plats återfinns Älvdalens kommun, med ett genomsnittligt fritidshuspris på nära 1,5 miljoner kronor.
Topplista – här har priset på fritidshus i skidkommunerna ökat mest det senaste året:
1. Åre kommun + 9%
2. Malung-Sälens kommun + 7%
3. Älvdalens kommun + 7%
4. Härjedalens kommun + 5%
5. Storumans kommun + 4%