Nyheter

Svensk möbelindustri håller i positiv trend

Sverige står stark som internationell möbelnation och den svenska möbelproduktionen samt exporten har ökat kontinuerligt de senaste fem åren. Totalt beräknas produktionen till 24 miljarder kronor för 2018, vilket är 10,6 procent högre än 2014. Det visar ny statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF, som presenteras i samband med Stockholm Furniture & Light Fair.
Även exporten visar upp starka siffror – under 2018 beräknas den till 17,4 miljarder vilket är 16,8 % högre jämfört med 2014. (Se bifogad, detaljerad statistik).
– Det är oerhört glädjande att den positiva trenden i svensk möbelproduktion håller i sig, och att det fortsatt är en viktig inhemsk industri med stor del av produktionen i egna landet Att man i kombination med det även ligger i framkant när det gäller hållbarhet och att svensk design i allt högre grad efterfrågas i både Europa och på marknader längre bort, gör att vi har en position som vi är väldigt måna om att fortsätta stärka, säger Linda Löf, projektledare för branschutveckling möbler på TMF.
– Under Stockholm Furniture & Light Fair välkomnar vi tusentals besökare, både nationella och internationella, att ta del av det allra senaste inom skandinavisk design.
Intresset för möbler och inredning syns även genom att svenskar köper allt mer möbler. Butikshandeln – på totalt 38 miljarder kronor – har ökat med 1,6 procent jämfört med 2017 och drygt 26 procent om man går fem år bakåt. (Källa: SCB/HUI)
Bilden:
Fåtöljen Lucky Lounge, Blå Station, designer Luka Stephan.
Bild: TMF