Nyheter

Återvunna kläder blir till möbler genom unikt samarbete

Studenter vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk, har i samarbete med två svenska företag utforskat möjligheterna att skapa möbler av återvunna textilier. Nu visas projektet ”Searching for Circles” på Stockholm Furniture Fair 5−9 februari. HDK medverkar även på möbelmässan med projektet ”A Second Ago”.
Utgångspunkt i projektet ”Searching for Circles” var att låta andraårsstudenterna på utbildningsprogrammet Möbeldesign inriktning Trä utforska möjligheterna att som möbeldesigner verka inom en cirkulär ekonomi.
Rasmus Malbert, programansvarig för utbildningen, hade sedan tidigare kontakt med Varbergsbaserade The Loop Factory där avlagda kläder rivs sönder, blandas med polyesterfibrer och pressas samman till ett nytt textilfibermaterial. Studenternas uppdrag blev att formge möbler och skapa prototyper som ska visa på det nya materialets användbarhet i kombination med trä.
På Wargön Innovation i Vänersborg gjorde studenterna sitt urval bland de återvunna kläderna för att skapa specifika färgsättningar på materialet och på National i Högsäter formpressades sedan materialet utifrån studenternas designförslag.
− En designutbildning behöver utforska begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi, säger Rasmus Malbert. Studenterna får möjlighet att testa och undersöka vad det kan innebära i praktiken, och utvecklar samtidigt sig själva i rollen som designer.
Alma-Qlara Markbos hylla Kläm kombinerar formpressad faner med textilfibermaterialet. Delarna kan kombineras i olika variationer och hyllan kan sättas ihop och plockas isär utan särskilda verktyg.
− För oss är det även otroligt värdefullt att kunna samarbeta med lokala företag, fortsätter Rasmus Malbert. Företagen har varit mycket engagerade i projektet vilket vi tycker är positivt.
”Searching for Circles” visas i monter C14:41, på Greenhouse-området under Stockholm Furniture Fair 2019.
Utbildningen Möbeldesign inriktning Trä är en treårig kandidatutbildning i design vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Utbildningen är placerad på Steneby, en mötesplats för utbildning och kultur.
”A second ago”. 12 berättelser om design som kan förändra världen
HDK medverkar på Stockholm Furniture Fair med ytterligare en monter i Greenhouse-området. I utställningen ”A second ago” har 12 studenter inom design och keramikkonst arbetat med frågan om vilken roll som design kan spela i dagens samhälle.
Studenterna har identifierat situationer eller företeelser som de anser är i behov av diskussion och eventuell förändring. Projekten som visas i utställningen berättar historier om en annan värld, med andra värderingar.
Bland verken finns bland andra Sofie Wallenius spegel Belle på temat kroppsförakt och Johanna Deneckes stolar Confused som kommenterar tonåren som en obekväm period av förändring.
”A Second Ago” visas i monter C18:23, på Greenhouse-området under Stockholm Furniture Fair 2019.
Foto: Kajsa Malmberg