Nyheter

MP: Utvecklingen på Backaplan hotas av Moderaterna

När Moderaterna inte fick stoppa in fler parkeringar på Backaplan i Göteborg, ville de hellre avbryta utvecklingen på Backaplan.

– De förlorade i det här skedet, men vi vet att Moderaterna kommer fortsätta driva på för fler p-platser på Backaplan och i stan. Det är förödande för klimatet att gynna bilismen. Och det vore förödande om Moderaterna skulle lyckas stoppa Hisingens nya riktiga centrum, säger Emmali Jansson (MP), ordförande i Byggnadsnämnden.

Emmali Jansson hade glatt sig åt att Hisingen äntligen ska få ett riktigt centrum. Planen är att Backaplan ska utvecklas från ett gammalt otryggt köpcentrum med sina enorma parkeringsytor till modern blandstad. Att Moderaterna hellre försöker stoppa hela utvecklingen på Backaplan gör henne oroad. Beskedet kom nyligen under Byggnadsnämndens möte om Backaplan.

– Det är sorgligt att Moderaterna säger nej till Hisingens city. Sorgligt att Liberalerna duckar, de som påstår sig vara alliansens gröna röst och säger sig värna trygga, levande stadsdelar. I praktiken betyder orden ingenting, säger Emmali Jansson.

Backaplan är idag ett externhandelsområde mitt i centrala Göteborg. Hisingen har lika många invånare som Linköping och nu ska här bli en central stadsdel med handel, bostäder, skolor och park. Alliansen vill istället se mer bostäder i områden utanför staden.

– Det innebär bostäder där det inte alltid finns kollektivtrafik, vilket också gynnar bilismen. Att Moderaterna inte ser klimatproblemen vet vi. Men att de motarbetar trevliga stadsmiljöer där folk har nära till bussar, spårvagnar och att cykla, det är oroväckande, säger hon.

Miljöpartiet driver på för att omvandla Göteborg till trygga och trivsamma stadsmiljöer med centrala bostäder som både ger levande trivsamma kvarter och gör det lättare att åka cykel och kollektivtrafik.

– Det är tråkigt att Moderaterna vill tvinga in göteborgarna i ett förortsliv där folk tvingas använda bil, eftersom det kan vara långt till kollektivtrafiken. Alla vill inte ha det så. Framför allt inte barn som oroar sig för klimatförändringarna. Det är deras framtid vi bygger, säger Emmali Jansson.

Bild: White Arkitekter