Nyheter

MP: Hälften av alla hus som byggs ska vara trähus

Många hus som byggs idag är både tråkiga, fula och dåliga för klimatet. Byggindustrin står för en stor del av Sveriges klimatutsläpp. Cementindustrin släpper ensamt ut lika mycket som flyget. Därför föreslår Miljöpartiet i Göteborg att hälften av det som byggs ska vara trähus eller annat fossilfritt material. Det blir mer klimatsmart, vackrare och mer genuint.

Många hus som byggs idag är både tråkiga, fula och dåliga för klimatet. Byggindustrin står för en stor del av Sveriges klimatutsläpp. Cementindustrin släpper ensamt ut lika mycket som flyget. Därför föreslår Miljöpartiet i Göteborg att hälften av det som byggs ska vara trähus inom fyra år.

– Vi vill att Göteborg ska bli mer klimatsmart, vackrare och mer genuint, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd.

Alla lyftkranar runt om i Göteborg vittnar om en hög byggtakt, det byggs mer bostäder än på 40 år. Men byggtakten måste höjas i takt med att Göteborg växer. Bostadsbristen ska bort, det är Miljöpartiets vision. Men för att värna om Göteborgs charm vill Miljöpartiet återuppliva de gamla landshövdingehusen som byggts i trä. Byggnaderna ska vara vackra och bygga vidare på Göteborgs byggnadstradition.

Att bygga vackert i trä går hand i hand med klimatmålen. Det går att minska utsläppen om det byggs mer i fossilfria material. Det går åt mindre energi att producera trähus än hus i betong. Trä är således betydligt mer klimatsmart än betong. Det räcker dock inte att ha en träfasad, även stommen behöver vara byggd i trä. Idag står bygg- och fastighetsbranschen för en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Cementtillverkning kräver oerhört höga temperaturer. Och enorma mängder energi från kol och olja. Det släpper ut massor med koldioxid. Den industri som släppte ut näst mest koldioxid i hela Sverige 2016 var cementtillverkaren Cementas fabrik på Gotland.

– Överallt byggs det mest i betong, som orsakar stora klimatutsläpp. Det måste vi ändra på genom att se till att det byggs mer trähus eller andra förnybara material, säger Ulf Kamne.

Miljöpartiet ställer därför krav på att 50 procent av allt som kommunen och dess bolag bygger ska byggas med fossilfritt byggmaterial, huvudsakligen av trä eller återvunnet material senast år 2022. En träbyggnadsstrategi ska tas fram i Göteborg för att öka takten till 75 procent fram till år 2025.

Även Regeringen har antagit en träbyggnadsstrategi för att öka det industriella träbyggandet i Sverige och har nyligen beslutat att stärka insatserna för att höja kompetensen, öka forskningen och innovationer.

– Att bygga bostäder i trä har många fördelar. De skapar hus att trivas i. De moderna produktionsmetoderna sänker byggkostnaderna, förbättrar kvaliteten och skyndar på byggprocessen. När bostäderna byggs med industriella metoder utanför storstadsområdena ger det jobb i hela Sverige, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Peter Eriksson vill dock höja ambitionsnivån. Miljöpartiet driver därför på riksnivå att Sverige ska anta ett nationellt mål om att hälften av alla flerbostadshus ska byggas i trästomme 2025, vilket också kan skapa nya arbetstillfällen runt om i landet.