Nyheter

Trygghetsbostäder i Vimanshäll

Idag fattar Samhällsbyggnadsnämnden i Linköping beslut om att skicka ut en detaljplan för ett nytt bostadsområde i Vimanshäll på samråd. Planen förväntas ge cirka 100 bostäder varav majoriteten är trygghetsbostäder.

Syftet är att skapa fler bostäder längs Vistvägen samt att utöka den befintliga förskoleverksamheten. För övrig mark ska det vara möjligt att bygga fler bostäder och ett trygghetsboende.

Planen är att bygga två flerbostadshus som är fyra våningar höga samt radhus i två till tre våningar. Inom området har det tidigare funnits en bensinstation på fastigheten Tändspolen 1. Området är sanerat, men ytterligare jord- och grundvattenprovtagningar kommer att genomföras innan bygget påbörjas.

– Mixen av flerbostadshus och radhus gör att det nya bostadsområdet kommer att smälta ihop väl med det befintliga bostadsområdet högre upp på Älgvägen. Vi kommer även att bevara ett grönstråk. Planen är också att bygga trygghetsboenden för att fler äldre ska kunna flytta in, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre.

I den norra delen av planområdet föreslås förskolan få en utökad byggrätt. Förskolan ska i framtiden ha plats för 120 barn, vilket innebär att fler barn får närmare till förskolan. I den nya detaljplanen föreslås även Älgvägen få en ny dragning. Detta skulle leda till ökad trafiksäkerhet, bättre kollektivtrafikstråk samt möjlighet att bredda cykelbanan längs Vistvägen.

Detaljplanen kommer att gå ut på samråd i september 2018. Målsättningen är att detaljplanen ska kunna antas under våren 2019.