Nyheter

Var tredje småföretagare vill ta emot en nyanländ som praktikant

Var tredje småföretagare i Sverige kan tänka sig att ta emot en nyanländ med erfarenhet från sin egen bransch som praktikant. Med rätt stöd till företagen kan potentialen vara ännu större, det visar en ny undersökning från Visma.

En ny undersökning från Visma visar att var tredje småföretagare i Sverige, 35 procent, kan tänka sig att ta emot en nyanländ med erfarenhet från sin egen bransch som praktikant. I Sverige finns i dag omkring en miljon företag, varav den absoluta majoriteten har en eller ett fåtal anställda.

– Småföretagens vilja att bidra till att fler utrikesfödda kan skaffa sig meriter och referenser, och därmed etablera sig på arbetsmarknaden innebär en stor potential. Nu gäller det att ta tillvara den här kraften. Myndigheter och företag måste jobba sida vid sida, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

På frågan vad som skulle underlätta för de små företagen att ta emot en nyanländ som praktikant svarar 31 procent ekonomiskt stöd och 18 procent att de vill ha hjälp med att hitta rätt person.

– Integration är en viktig fråga för många inför valet i höst och företag vill vara med och bidra. Resultatet av undersökningen tyder på att en större andel än 35 procent av företagen skulle ta emot en nyanländ praktikant om företagen till exempel får hjälp med ekonomiskt stöd eller att hitta rätt person, säger Boo Gunnarson.

Totalt sett är det fyra av tio småföretagare, 42 procent, som inte kan tänka sig att ta emot en nyanländ som praktikant.