Nyheter

Göteborgs Stad är finalist i European Capital of Innovation Award 2018

Det är fjärde gången som Europakommissionen utlyser tävlingen European Capital of Innovation (iCapital) Award, om att bli Europas Innovationshuvudstad. Tävlingen syftar till att uppmärksamma städers viktiga roll i att utveckla framtidens lösningar på samhällsproblem – i bred samverkan med andra aktörer.

iCapital Award är ett årligt pris som tilldelas den europeiska stad som bäst kan visa sin förmåga att använda innovation för att förbättra medborgarnas liv. Priset delas ut till en stad som bidrar till öppna och dynamiska innovationsekosystem, involverar medborgarna i styrning och beslutsfattande samt använder innovation för att förbättra staden.

Göteborgs ansökan
I Göteborgs ansökan anges bland annat stadens beslutade Innovationsprogram och Handlingsplan, lanseringen av Testbädd Göteborg och det pågående arbetet kring en möjlig Science Park för välfärd och social utveckling. Staden nämner också i sin ansökan, det fortsatta arbetet med relation och samverkan med medborgare. Nu senast med första priset i Guldlänken för mobilappen ”Anmäla hinder” och ”One Stop Future Shop”, som tog hem kategorin Årets Välfärdsförnyare på Stora Samhällsgalan. I ansökan nämns även en del innovationsdrivna näringslivsetableringar, som gjorts i Göteborg.

Bedömningskriterier för 2018
Fyra bedömningskriterier gäller för 2018:
• hur staden har skapat förutsättningar för experiment: innovativa processer, koncept, verktyg och styrningsmodeller och hur staden kan användas som testbädd för innovationer
• hur staden engagerar medborgarna i innovationsprocessen och säkerställer upptagandet av medborgares idéer
• hur stadens attraktionskraft ökar och hur staden är en förebild för andra städer genom innovativa metoder och initiativ
• det konkreta och mätbara mervärdet direkt kopplat till innovationsarbetet

Vinnaren i iCapital Award 2018 tillkännages 6 november
De tolv städerna i årets final är: Århus, Antwerpen, Aten, Bristol, Göteborg, Hamburg, Leuven, Lissabon, Madrid, Toulouse, Umeå och Wien.

2017 vann Paris med Tallinn och Tel Aviv på andra och tredje plats. 2016 vann Amsterdam, följt av Turin och Paris och första gången, 2014 var det Barcelona som vann, följt av Grenoble och Groningen.

Finalisterna ska presentera sina innovationsstrategier I Bryssel den 10 oktober och vinnaren tillkännages därefter i Lissabon den 6 november.

Ett av de tre målen i Göteborgs Stads Innovationsprogram, är att ”Göteborg ska vara erkänd som innovationsledande stad”. En god placering i den hårda konkurrensen, skulle bidra till det pågående arbetet med att utveckla Göteborgs Stad med innovation som möjliggörare.