Nyheter

Hållbarhetsprojekt med tvätt i kallvatten utökas

MKB Fastighets AB:s pilotprojekt med tvätt i kallvatten utan tvättmedel och sköljmedel har varit framgångsrikt. Projektet har pågått under 12 månader och nu visar utvärderingen att energianvändningen har minskat. Tekniken som har testats i en tvättstuga i MKB:s bostadsområde Nydala i Malmö kommer nu att implementeras i ytterligare en tvättstuga.

– Det krävs mod att testa nya lösningar och för att möta utmaningen med klimatförändringarna behövs verkligen nytänkande. Den minskade energianvändningen i den aktuella tvättstugan är så pass intressant att vi har valt att utöka projektet, säger Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB Fastighets AB.

Tekniken som används tvättar rent med hjälp av avjoniserat vatten. När vattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet vilket leder till att textilerna blir rena. Tekniken fungerar lika bra i kallt vatten.

MKB Fastighets AB har över 700 tvättstugor i sina fastigheter. Varje år görs det totalt 6 miljoner tvättar i dessa. De flesta av dem med vatten som är uppvärmt till 40 grader eller mer.

32598-tvatt

– Tekniken var redan testad gällande tvättresultat och miljömärkning. Det vi ville studera i pilotprojektet var om den minskade energianvändningen och om den skulle fungera i en helt vanlig tvättstuga. Det har den visat sig göra, kunderna har bokat och använt tvättstugan som vanligt. Men vi märker att ny teknik kräver mycket kommunikation så det kommer vi att arbeta vidare med, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB.

– Vi vill medverka till ett hållbart Malmö. Klimatfrågan har vi identifierat som den enskilt viktigaste miljöfrågan och vi arbetar med flera olika projekt för att påverka just den. Pilotprojektet med tvätt i kallvatten gör att våra kunder både får färre kemikalier i sin vardag och kan minska sin klimatpåverkan, det är ett erbjudande som vi är stolta över, säger Jenny Holmquist.

Målet med nästa del av projektet är att mäta om även energianvändningen vid tork minskar samt att utveckla kundkommunikationen kring introduktionen av detta nya sätt att tvätta.

Fakta:
Tekniken som används för avjoniseringen av vattnet vann Malmö Clean Tech City Award 2016 och är framtagen av företaget SWATAB. Under året som gått har bland annat Världsnaturfonden, WWF, fått upp ögonen för tekniken och den har utsetts till en innovation i deras Climat solver program. Slutsatserna efter ett år med tekniken presenteras i en projektsammanfattning men utan enskilda mätdata då dessa gäller för MKB-förhållande.

På bilden:
Hyresgästerna tvättar i kallvatten utan tvättmedel i tvättstugan i Nydala. Projektledare Magnus Röman berättar att MKB Fastighets AB nu startar samma metod i ytterligare en tvättstuga.