Text: Bengt Dahlgren
Hållbarhet är inte längre en fråga på agendan, den är både obligatorisk och en förutsättning för samhället, framtiden och konkurrenskraften.
Vi befinner oss mitt i den gröna omställningen pådriven av både teknologiska framsteg, lagstiftning, effektivisering och en ökad medvetenhet hos kunder, investerare och medborgare i stort. Hållbarhet är inte längre en fråga på agendan, den är både obligatorisk och en förutsättning för samhället, framtiden och konkurrenskraften.
I denna spaning tar vi på Bengt Dahlgren pulsen på vad som händer och trendar inom området.
Vi tar upp fem spår som vi tror kommer vara centrala för utvecklingen framåt:
Hållbarhet och lönsamhet som en given ekvation där ett strategiskt hållbarhetsarbete driver flera affärsmässiga fördelar.
EU-direktiv som ger uttryck för nya krav, med effekt i hela värdekedjan.
Vikten av innovation för att skapa förändring.
Social hållbarhet som pusselbit för det viktiga helhetsperspektivet.
Den biologiska mångfalden som bubblare på hållbarhetsagendan.
Hållbarhet och lönsamhet hand i hand
Nyttan och värdet med ett strategiskt hållbarhetsarbete sträcker sig långt förbi möjligheten att enbart minska verksamhetens miljöpåverkan. Hållbara åtgärder är heller inte att likställa med merkostnad, snarare tvärtom.
Det kan bli direkt affärskritiskt om hållbarhetsfrågan utesluts – kopplingen till bolagets sista rad är närmre än vad många tror. Energifrågan är ett exempel, en av både branschens och samhällets stora utmaningar. Genom att applicera energismarta lösningar och ställa om till energieffektiva fastigheter så finns det mycket att spara i både ekonomiska och miljömässiga termer.
Här kommer även AI att skapa nya förutsättningar för att enklare kunna optimera energianvändningen och anpassa den där den behövs och när den behövs. Ett annat bra exempel på lönsam hållbarhet är den cirkulära ekonomin. Genom att kartlägga möjligt återbruk och öka återanvändningen, av enstaka material eller hela byggnader, så kan verksamheter uppnå betydande kostnadsbesparingar – och ett minskat klimatavtryck.
Kapital att (för)tjäna
Att arbeta hållbart öppnar också dörrar till kapital. Den gröna finansieringen har fått en ny spelplan där EU-taxonomin sätter kraven på vad som anses ska klassas som hållbart – och få tillgång till grönt kapital. Andra nya regler, som t.ex. CSRD, skapar också direkta svallvågor i hela värdekedjan där även mindre bolag påverkas av kravställningen på de större.
Ett annat viktigt kapital som hållbarhetsarbetet har nyckeln till är humankapitalet. Vår egen högskoleenkät visade att åtta av tio svenska ingenjörsstudenter ser hållbarhetsfrågan som en viktig del i valet av arbetsplats. För att hävda sig i konkurrensen bland kandidater och bli en attraktiv arbetsgivare så behöver gröna initiativ och ett autentiskt hållbarhetsarbete bli en naturlig del av arbetsgången. Allt som allt – oavsett storlek på verksamhet så finns det kapital att både tjäna och förtjäna.
Innovationer som gör skillnad
Teknikutvecklingen driver på hur vi formar våra samhällen och kommer också visa vägen för den gröna omställningen. Att våga innovera och skapa förändring kommer vara en framgångsfaktor för att kunna göra skillnad. Vår egen innovation är beräkningsverktyget Becos. Ett verktyg som visar varje systems faktiska klimatpåverkan redan under designprocessen och därmed gör det möjligt att i ett tidigt skede välja de mest klimatsmarta lösningarna. Med innovationer som Becos kan vi som konsulter göra verklig skillnad varje dag – och tillsammans med våra kunder bygga en mer hållbar bransch och framtid.
Den sociala aspekten – och viktiga pusselbiten
Bortom teknik och lagar så framträder också betydelsen av det sociala hållbarhetsarbetet allt mer. Att vara en aktör som främjar inkludering, trygghet och välbefinnande i samhället överlag är idag vad en samhällsbyggare till mångt och mycket handlar om. Perspektivet på det sociala ansvarstagandet börjar välförtjänt få större uppmärksamhet på branschens dagordning. Alla delar behöver beaktas i ett lyckat hållbarhetsarbete och helheten är lika komplex som den är självklar. Att inte fastna i de små detaljerna tror vi kommer vara en viktig faktor för att nå framgång. Att se på helheten som något mer än summan av dess delar.
Biologisk mångfald – ett naturkapital på agendan
Den biologiska mångfalden tar även den allt större plats på agendan och kommer sannolikt att etablera sig som en central hållbarhetsfråga för bygg- och fastighetsbranschen. Redan idag ser vi initiativ på byggarbetsplatser och i stadsplaneringen – hur den biologiska mångfalden tar plats tidigt i byggprojekten och beaktar den aktuella platsens naturvärden.
Vi ser också fasadgrönska, insektshotell och gröna utemiljöer som alltmer självklara inslag vid nybyggnation och ombyggnation.
Lika givet som att beräkna en byggnads klimatpåverkan kan frågan om en byggnads påverkan på biologisk mångfald komma att bli. Detta sett från en både lokal och global synvinkel. Och vem vet – kanske nästa innovation från Bengt Dahlgren kommer beräkna just detta. Vi kommer i vilket fall som helst fortsätta vara samarbetspartnern som löser ekvationen hållbarhet + lönsamhet.
/ Bengt