Olovlig uthyrning av en bostadsrätt kan skapa stora problem för föreningen och leda till otrygghet bland medlemmarna. I flera fall handlar det om att bostadsrättsägaren saknar kunskap om regelverket och helt enkelt inte är medveten om att uthyrningen är otillåten. Här går SBC igenom de generella reglerna och hur föreningen kan agera vid misstanke om regelbrott.
Andrahandsuthyrningar är vanligt förekommande i bostadsrättsföreningar och kan, när de sker enligt reglerna, underlätta för bostadsrättsägare under begränsade perioder. Uthyrningarna sker dock ofta utan tillstånd, vilket gör att föreningen saknar insyn i vilka som faktiskt bor i fastigheten.
Detta kan i sin tur innebära risker, särskilt om bostaden hyrs ut till en olämplig person.
– Det rådande samhällsläget skapar oro och gör det ännu viktigare att ha kontroll över vilka som bor i föreningen. Vid misstanke om otillåten andrahandsuthyrning bör styrelsen agera omedelbart. I vissa fall kan bostadsrättsägaren sakna kunskap om regelverket och behöva informeras om vad som är tillåtet och inte. I andra fall handlar det om medvetna regelbrott där styrelsen måste ta ställning till hur allvarlig överträdelsen är, säger Therese af Jochnick, affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.
För att hyra ut sin bostadsrätt krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen eller, om föreningen nekar, från Hyresnämnden. Reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätter liknar i stora drag dem som gäller för hyresrätter. En viktig skillnad är dock att det för uthyrning av en bostadsrätt enbart krävs ”skäl” för att hyra ut, medan det för en hyresrätt krävs ”beaktansvärda skäl”.
Föreningen har möjlighet att neka andrahandsuthyrning enligt lag, dels om bostadsrättsägaren inte har tillräckliga skäl, dels om det finns en befogad anledning att neka. Bostadsrättsföreningar kan aldrig ha hårdare regler än de som gäller enligt lag, däremot kan de besluta om ett mildare regelverk.
Några vanliga godkända skäl till att få hyra ut sin bostadsrätt är:
Studier på annan ort
Provboende som sambo
Behov av att bo på vårdhem
Tjänstgöring inom militären eller FN
Vård av nära anhörig
Vistelse på anstalt
En förälder vill hyra ut en mindre lägenhet till sitt barn
– Otillåten andrahandsuthyrning är ett allvarligt regelbrott som inte bara påverkar föreningens trygghet utan som också kan få stora konsekvenser för bostadsrättsägaren. Den som hyr ut utan tillstånd riskerar att förlora både sin nyttjanderätt till bostaden och sitt medlemskap i förening, avslutar Therese af Jochnick, affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.
Checklista för styrelsen vid andrahandsuthyrning:
Medlemmen ska skicka in en skriftlig ansökan som specificerar skälen för uthyrningen, den planerade tidsperioden samt vem som ska hyra lägenheten.
Det ska finnas en tidsbegränsning för uthyrningen, exempelvis ett år, och detta ska dokumenteras i beslutet som meddelas medlemmen.
Ta ut en årlig administrationsavgift för andrahandsuthyrningen (om stadgarna tillåter). Avgiften får inte överstiga 10 procent av prisbasbeloppet.
Begär att bostadsrättsägaren utser en kontaktperson med fullmakt att agera om styrelsen inte lyckas nå bostadsrättshavaren.
Samla in och registrera kontaktuppgifter för den person som ska hyra lägenheten i andra hand.
Säkerställ att andrahandshyresgästen får all nödvändig information om föreningen, såsom stadgar och ordningsregler.
Informera övriga medlemmar i föreningen om den nya hyresgästen.
Bild: Анна Паньшина