Nyheter

Årets Brobyggardag: Oförstörande scanning avslöjar tillståndet i betongkonstruktioner

Text: Gösta Löfström

Scanning med hjälp av georadar är en modern metod för undersökning av tillståndet i befintliga betongkonstruktioner som parkeringsgarage, balkonger och byggnader, men också broar. Den innovativa tekniken uppmärksammades vid årets Brobyggardag.

Georadar eller GPR (Ground Penetrating Radar) kan användas för oförstörande 2d- eller 3d-mätningar av betongkonstruktioner. Metoden kan användas för till exempel lokalisering av armeringsstänger, stålbalkar, håligheter, sprickor, rör och ingjutningsdetaljer. Att få information om vad som finns eller inte finns under ytan ökar säkerheten och möjligheten att åtgärda begynnande skador i tid.

– Det här är ett fantastiskt verktyg för att se in i betongkonstruktioner, men det krävs en del för att tolka bilden, säger Jamshid Lodhi från Northscan AB, som medverkade vid Brobyggardagen i Göteborg.

– Ett problem med betongkonstruktioner är att de ibland kan se helt fantastiska ut på utsidan medan det kan se ut hur som helst på insidan med armering som inte ligger där den ska vara, det kan finnas håligheter och andra defekter.

Jamshid Lodhi berättade tillsammans med Christophe Loraux från Bridgology AS om ett projekt som genomförts på den drygt 100 år gamla Skurubron över Skurusundet mellan Nacka och Stockholm. Den ursprungliga brodelen var en av Europas första riktigt höga betongbroar.

Det var i samband med bygget av ny bro över Skurusundet och renoveringen och ombyggnation av den gamla Skurubrons två bågbroar, byggda 1915 respektive 1956, som man på den södra delen fann armering direkt under asfaltskiktet när detta skulle fräsas bort. Det täckande betongskitet var delvis helt obefintligt.

Trafikverket och entreprenören Svevia valde då att ta hjälp av Northscan och modern innovativ teknologi för att kartlägga körbanans olika lager och deras tjocklekar och därmed säkerställa kvalitet och säkerhet i projektet. Så kom det sig att även den norra bron kartlades med hjälp av georadar.

Ett problem i projektet var att bron har renoverats vid flera tillfällen genom åren och att det saknats pålitlig dokumentation av vad som gjorts.

– Vi använde först en ganska enkel metod för att mäta tjockleken ner till armering och såg att asfalten fläckvis låg direkt mot armeringen, berättar Jamshid Lodhi, som sedan fick utföra mer avancerad scanning av brokonstruktionen.

Resultatet blev en detaljerad karta och underlag för fortsatt brorenovering i förlängningen stora kostnadsbesparingar.

Förebyggande metod

Ofta har bortfräsning av asfalt resulterat i skador på den underliggande betongkonstruktionen. Geoscanning är ett förebyggande sätt att undvika dyra misstag, som att borra av vattenledningar, elkabel eller viktig armering. Men också en möjlighet att i tid åtgärda brister som på sikt kan vålla bekymmer. Den oförstörande metoden kan utföras utan åverkan och utan stillestånd i verksamheten.

Northscan är ett betongkonsultbolag som framför allt arbetar med betongutredningar, betongscanning, inte bara av broar utan över allt där det byggts i betong. Bridgology är ett schweiziskt bolag som är specialiserat på att analysera geodata och visualisera uppmätta resultat för att göra det enkelt att förstå hur konstruktioner egentligen ser ut.

PÅ bilden: Jamshid Lodhi från företaget Northscan berättade om georadar vid Brobyggardagen

Foto: Gösta Löfström