Text: Martina Strand Nyhlin
Nu är snart projektet Haga Norra kvarter 1 helt färdiginflyttat.
Fastigheten är känd och prisad för att stoltsera med Sveriges största fasad i återbrukat tegel.
– Det är roligt att fasaden har skapat så mycket positiva värden. Återbruket blir en viktig symbol och markör för ambitionerna i projektet som helhet. Men det viktiga är att vi har med oss hållbarhetstankesättet in i varje enskild frågeställning i bygget: varje materialval, varje metodval, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege.
Haga Norra kommer genomgå stora förändringar de kommande åren.
När området är helt utvecklat ska där finnas 1000 bostäder och arkitekternas vision är att området ska föra tanken till Paris och Köpenhamn. 2015 förvärvade Fabege fastigheterna Stora Frösunda 2 och Hagalund 2:2, mer känd som Biliatomten, från Catena.
Sedan dess har de demonterat Bilias gamla fastighet och byggt ett nytt modernt showroom där Bilia nu huserar – och bostäder ovanpå.
Av den demonterade fastigheten byggde de etableringsbyggnaden Hållbarhetshuset, ett föregångarprojekt inom återbruk av prefabricerade betongdelar.
Nästa steg blev Haga Norra kvarter 1. Det är nu färdigbyggt och de första hyresgästerna har flyttat in.
– JM har flyttat sitt huvudkontor hit och de uppskattar huset väldigt mycket. Som bostads- och byggföretag har de intresse och engagemang i byggnadsutformningsfrågor och de har till och med passande nog ett tegelmönster i sin logotyp, säger Johan Zachrisson och syftar på den kända tegelfasaden.
SATS, konferensanläggning, Restaurang Bistro Mathilda och Café Vigor & Joy’s har flyttat in. Coor och Randstad flyttar in sina kontor efter årsskiftet.
Den stora fasaden av återbrukat tegel utsågs nyligen till Årets fasad. Teglet har levererats av Brukspecialisten, som är ledande på återbrukat tegel i Sverige idag.
– Det var en av de största beställningarna de hade fått. Det var inte helt lätt att hitta den volymen av tegel som är tillräckligt bra skick och som man kan göra bra gestaltning med, säger Johan Zachrisson.
Eftersom teglet hade olika ursprung och kom från olika platser har fasaden fått ett spännande uttryck med olika färgskiftningar. Byggentreprenören Zengun handlade upp murare som murade fasaderna på plats.
– Det var viktigt att hitta en partner som vi kunde lita på, som är duktiga på att mura. Vi skickade ut en förfrågan och gjorde en noggrann utvärdering av den tilltänkta entreprenören, vi tittade bland annat på deras referensprojekt. Kovenda fick bra omdöme, de hade jobbat åt Fabege tidigare, så vi valde dem, säger Daniel Räihä, projektchef hos totalentreprenören Zengun.
Fastigheten sticker även ut på grund av den ambitiösa miljöcertifieringen. Den har preliminärt certifierats med den högsta betygsnivån ”Outstanding” enligt BREEAM-SE och är för närvarande en av endast tio nyproducerade byggnader i Sverige som har uppnått denna höga standard.
– Vi började jobba med målet att nå ”Excellent”, men nu ser det ut som det blir ”Outstanding”. Våra certifieringsansvariga har jobbat hårt med detta. Genom att göra många små förbättringar i projektet har vi lyckats ta fler poäng totalt sett i slutändan, säger Daniel Räihä på Zengun.
Den som bygger hållbart måste alltid tänka både på koldioxidutsläppen från byggfasen och på energiförbrukning och utsläpp som genereras när människorna som vistas i husen reser till och från fastigheten.
– Så det gäller att hitta den optimala livscykelkostnaden i ett ekologiskt perspektiv, säger Johan Zachrisson.
Byggnadens energianvändning överträffar Boverkets byggregler med en minskning på över 50 procent jämfört med deras krav för nybyggnation. Projektet har även lyckats minska CO2-avtrycket med 27 procent från de ursprungliga beräkningarna till den slutliga produkten.
För att nå dit har man jobbat med klimatförbättrad betong i stommen, bytt stålpelare mot betongpelare och generellt valt material med lågt klimatavtryck.
– Nästan varje byggdel har vi utvärderat noggrant mellan leverantörer. En gipsskiva kan till exempel skilja sig mycket från leverantör till leverantör så vi har gått in i varje produkt för att hitta vem som har lägst EPD så att vi kan göra klimatbesparingar, säger Daniel Räihä.
Man har även använt mycket återbrukat material i kontorsinredningen – såsom pentryn, textilmattor och glaspartier. Att hitta återbrukat material har underlättats av att Fabege startat en hubb där de samlar återbrukat material från sina olika projekt.
– Jag tycker det är extra tacksamt att jobba med återbruk när man har Fabege som uppdragsgivare. Hubben underlättar. Fabege lägger upp saker på nätet när de inventerat, så där kan vi lätt se vad som finns att tillgå. Det vore en dröm att alla fastighetsägare hade något liknande, säger Daniel Räihä.
Haga Norra kvarter 1 Stora Frösunda 2, Nybyggnad av kontor och garage, Solna
Byggtid: april 2021–januari 2025
Byggherre: Fabege AB
Totalentreprenör: Zengun AB
Arkitekt: Byrån för Arkitektur & Urbanism BAU AB
Kostnad: ca 1 Mdkr