Nyheter

Bedömningssystemet BASTA: Farliga kemikalier och digitalisering

Text: Kjell-Arne Larsson

Årets BASTA-dag genomfördes återigen som ett fysiskt arrangemang, och platsen var Stockholm. Huvudsakliga teman denna gång var farliga kemikalier och digitalisering. Det stod också klart att miljökraven på produkter kommer från allt fler håll och att BASTA innebär stöd åt flertalet av kravställarna samt åt produktleverantörerna.

– Vår vision är att byggprodukter är så fria som möjligt från farliga kemikalier, är baserade på förnybara resurser och att produkterna går att återbruka eller återvinna, inledde Pehr Hård som är vd för BASTA. Vi hjälper branschen genom att sätta bedömningskriterier och sprida kunskap. All information finns öppen för att ni ska kunna göra bra produktval.

För närvarande är cirka 200000 artiklar bedömda och har fått klassningen BASTA, BETA eller DEKLARERAD. Ungefär 500 företag är anslutna till BASTA-systemet.

Trovärdigheten hos BASTA vilar på dess vetenskapliga råd och på kriterierna som täcker sex olika områden:

• Hälso- och miljöfarlighet

• Organisation (formella krav och kvalitetskrav på det producerande företaget)

• Cirkularitet

• Förnybarhet

• Miljöeffekter

• Emissioner & tester

Data om respektive produkt samlas på artikelkort (nu cirka 200000). Under 2023 omarbetades artikelkorten från grunden. De finns nu på både svenska och engelska. Varje artikelkort har en egen webbadress, vilket gör det möjligt att ta sidans länk, skicka denna, och vips följer all information med. Denna omfattar BASTA:s bedömning gentemot alla kriterier och koppling till eBVD för produkten, samt till dess EPD om en sådan finns.

En rad yrkesgrupper i byggprocessens olika skeden och i förvaltningen använder artikeldata: vid projektering, i bygghandeln, inköpssystem, dokumentation/loggning, fastighetsdrift och avveckling/demontering.

BASTA tillhandahåller smidiga verktyg:

• Offentlig söktjänst där alla som behöver information får den

• API som möjliggör att tanka hem data till sitt egna system

• Loggboken, där projektets produktval dokumenteras

För byggprojekt som tillämpar BIM med 3D-modell kan det vara önskvärt att förse modellen med data som kommer via API, alternativt för de som bara använder loggbok, att via API exportera data till denna.

Ännu mer användbara artikelsidor

Artikelsidan visar också de valfria kriterierna cirkularitet, förnybarhet, miljöeffekter, emissioner och tester. På sidan anges också (i relevanta fall) kriterieuppfyllnadens relation till Trafikverkets krav samt hur produkten förhåller sig till PRIO-verktyget beträffande riskminskningsämnen och utfasningsämnen. Nedtill på artikelsidorna går det också att se relationen till certifieringssystemen Miljöbyggnad och BREEAM. Klarar den produkt som du överväger att välja, exempelvis Miljöbyggnad nivå Silver eller rentav Guld för en viss indikator? Eller ger produkten en viss poäng i BREEAM?