Att välja obrännbara material redan från projektets start kan underlätta att skapa brandsäkra byggnader och samtidigt uppfylla kraven i Boverkets byggregler (BBR). En viktig aspekt för att uppnå effektiv passiv brandsäkring är att noggrant välja byggmaterial baserat på deras förmåga att förhindra brandspridning.
Vintern är här, vilket innebär att de flesta spenderar alltmer tid inomhus – men tyvärr inte utan risk. December och januari är nämligen de månader då flest bränder i hemmet uppstår.
Enligt Boverkets BBR ska både byggvaror och konstruktionsdelar utformas så att de skyddar personer i byggnaden och ger dem möjlighet att utrymma säkert, antingen ut till en säker plats utomhus eller till ett säkert utrymme inomhus. Samtidigt ska byggnaden vara utformad för att underlätta räddningsinsatser genom att skapa goda förutsättningar för räddningstjänstens arbete.
Principen bakom passiv brandsäkring bygger på att förebygga brandolyckor redan i projekteringsfasen, genom att använda brandsäkra material och konstruktioner som både förhindrar spridning av eld, värme och rök samt förlänger byggnadens livslängd.
Att integrera brandsäkerheten tidigt i byggprocessen minskar risken för brandutveckling och säkerställer att byggnaden har ett robust skydd, även innan aktiva brandskyddssystem aktiveras.
Enkelhet och trygghet med högt klassad isolering
Valet av isoleringsmaterial är en viktig del av byggnadens brandskydd och regleras i BBR.
Enligt BBR 5:5512 ska brandspridning inom byggnadens konstruktion, exempelvis i väggar, golv och tak, begränsas genom att använda lämpliga material och utformningar. Detta innebär att isoleringsmaterialets brandtekniska egenskaper måste uppfylla specifika krav på brandsklassificering för att inte bidra till snabb brandspridning eller utveckling av farliga brandgaser.
BBR hänvisar ofta till den europeiska klassificeringen för brandtekniska egenskaper hos byggmaterial. Genom att använda material som är klassade enligt detta system säkerställer man att de uppfyller kraven och därmed förenklar processen för att få byggprojekt godkända.
– Det gemensamma europeiska klassificeringssystemet för byggmaterial ger vägledning för att göra säkra val. Material i klass A1 och A2 räknas som obrännbara och kan användas i alla byggnadstyper. På Xella rekommenderar vi att man väljer isoleringsmaterial från klasserna A1 och A2 redan från början, säger Ben Birouti, Sverigechef på Xella.
Han fortsätter:
– Det kan vara begränsande att använda vissa typer av isolering på grund av deras brandtekniska egenskaper. Genom att välja A1- och A2-klassificerade produkter kan man dock vara trygg med att de uppfyller lagkraven för alla typer av byggnader, vilket förenklar projekteringen. Rätt val av isolering maximerar inte bara brandsäkerheten och ökar tryggheten för de boende, utan gör det även möjligt att använda samma material i olika projekt – utan att behöva oroa sig för regelbrott. Därför rekommenderar vi att alltid kontrollera isoleringens brandsklassificering och välja obrännbara material för att bygga säkert och enkelt.
En robust lösning som inte kompromissar med brandsäkerheten
Multipor är Xellas mineraliska isoleringssystem. Materialet är 100 procent oorganiskt och diffusionsöppet, vilket inte bara ger utmärkt brandsäkerhet utan även en hållbar och hälsosam inomhusmiljö. Tack vare dess A1-klassificiering kan Multipor användas i alla typer av byggnader och uppfyller de högsta kraven på brandskydd enligt europeiska standarder.
– Med Multipor kan vi garantera en säker och robust lösning som inte kompromissar med brandsäkerheten. Det gör byggnadsprocessen enklare och tryggare för både entreprenörer och fastighetsägare, avslutar Ben Birouti.