Nyheter

Kungliga Operan kommenterar hyresutredningen

Kungliga Operan ser positivt på resultatet av den utredning av hyresmodell för de statliga kulturinstitutionerna som idag överlämnades till regeringen.

– Jag är glad över att utredaren så klart och tydligt slår fast att den nuvarande modellen med kostnadshyra inte fungerar och måste avvecklas, säger vd Fredrik Lindgren.

Kungliga Operan är en av de fem kulturinstitutioner som omfattas av utredningen, ledd av Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen.

Fredrik Lindgren, Kungliga Operans vd, kommenterar:

-.Jag är glad över att utredaren så klart och tydligt slår fast att den nuvarande modellen med kostnadshyra inte fungerar och måste avvecklas. Det är av yttersta vikt att regeringen nu skyndsamt tar fasta på utredningens slutsatser, så att vi får en transparent, förutsägbar och rimlig hyressättning som också skapar tydlighet kring ansvaret för dessa kulturhistoriskt värdefulla byggnader vad gäller till exempel skötsel och underhåll.

Just nu pågår även planeringen för en omfattande renovering och ombyggnad av Operahuset i centrala Stockholm, som Statens Fastighetsverk planerar att inleda 2027 och som beräknas ta cirka fem år att genomföra. Beräkningar visar att Kungliga Operans hyra för det nyrenoverade Operahuset skulle hamna på ett belopp tio gånger högre än dagens hyra, räknat enligt det nuvarande systemet med kostnadshyra. Det är därför angeläget att en nytt system för hyressättning kommer på plats så snart som möjligt, säger Fredrik Lindgren:

– Vi behöver få till en fungerande hyresmodell med tydliga ansvarsförhållanden och förutsägbarhet som ger oss förutsättningar att fokusera på vår verksamhet som hela Sveriges nationalscen för opera och balett. Kungliga Operan bedriver en unik verksamhet i en unik kulturhistorisk miljö – detta måste avspeglas i valet av framtida hyresmodell.