Stockholmsmodellen av Trygga Trappan vinner Stockholms stads pris för nytänkande och innovation, Framsteget. Bakom modellen står bostadsbolagen Stockholmshem och Svenska Bostäder i samarbete med Polisen och Fastighetsägarföreningen i Skärholmen.
”Med mod, helhetssyn och handlingskraft har detta samverkansinitiativ utvecklat nya metoder och blivit en viktig insats för att bidra till en av samhällets mest angelägna utmaningar.” Det var en del av juryns motivering.
– Vi är jätteglada över utmärkelsen som är ett kvitto på vårt långsiktiga arbete med trygga bostadsområden. Stockholmsmodellen visar vilka resultat vi kan uppnå när vi vågar testa nya metoder och samarbetar på riktigt, från fastighetsägare till myndighet, säger Åsa Wigfeldt, vd på Stockholmshem.
– Alla ska känna sig trygga i sitt hem. Med vårt fina samarbete tillsammans med Stockholmshem och Polisen har vi möjliggjort för fler stockholmare att känna det. Innovationskraften i allmännyttan gagnar hela staden, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder.
Droghandel och kriminalitet letar sig ut i bostadsområden och fastigheter. Det innebär häng i trapphus och källare med skadegörelse som följd, och i vissa fall brottslighet som knarkhandel och vapengömmor. Bostadsbolagen arbetar på flera olika sätt för att öka tryggheten i sina bostadsområden. När traditionella metoder som exempelvis kameraövervakning inte hjälper, behövs nya verktyg. Stockholmsmodellen av Trygga Trappan är ett sådant.
Ökad upplevd trygghet, fler brott har upptäckts och anmälts och narkotika och vapen har kunnat beslagtas av Polisen samt ekonomiskt lönsamt för fastighetsägaren. Det är resultatet sedan modellen började användas 2021.
Stockholmsmodellen av Trygga Trappan var en av tre finalister tillsammans med Stockholm surf (socialförvaltningen, äldreförvaltningen, stadsledningskontoret och S:t Erik Kommunikation AB) samt Sociala och hållbara huset – bo själv men inte ensam (Stockholmshem).
Hela motiveringen
”Här har vi ett unikt och gediget samarbete över gränserna som tänkt stort, nytt och annorlunda tillsammans – för stockholmarna.
Med mod, helhetssyn och handlingskraft har detta samverkansinitiativ utvecklat nya metoder och blivit en viktig insats för att bidra till en av samhällets mest angelägna utmaningar.
Resultatet är både tydligt och betydelsefullt. Fler brott har upptäckts och förebyggts samtidigt som boendes trygghetskänsla har ökat.
Stockholms stads pris för nyskapande tilldelas Stockholmshem och Svenska Bostäder som i nära samverkan med Fastighetsägarföreningen i Skärholmen och Polisen har utvecklat Årets Framsteg- Stockholmsmodellen av Trygga trappan.”
Fakta Stockholmsmodellen av Trygga Trappan:
Stockholmsmodellen är en utveckling av Trygga Trappan som uppkom på initiativ av MKB Fastighets AB i Malmö.
Närvarosensorer i fastigheter och systematiska arbetsrutiner för sammanställning och rapportering är centrala komponenter i Stockholmsmodellen. Det bidrar till att Polisen enklare kan kartlägga ”hot-spots” för narkotika- och vapenförvaring.
Stockholmsmodellen har använts sedan 2021 i utvalda fastigheter i Skärholmen, Sätra, Bredäng och har börjat användas i Järva, Västerort, Skarpnäck och på Södermalm. Fastigheterna väljs ut gemensamt med fokus på Polisens behov och lägesbild, och arbetet utvärderas löpande.
Stockholmsmodellen har utvecklats i ett samarbete mellan Svenska Bostäder, Stockholmshem, Polisen, Fastighetsägarföreningen i Skärholmen samt bevaknings- och teknikleverantörer.
På bilden: Christoffer Peyre, Maria Deronius och Krister Bergh tar emot priset för Polisen, Stockholmshem och Svenska Bostäder.