Nyheter

Byggnads larmar: Vibrationsskador ignoreras på svenska arbetsplatser

Fackförbundet Byggnads har kontrollerat över 1 500 arbetsplatser över hela Sverige, med fokus på vibrerande verktyg. Resultaten av kontrollerna visar en stor okunskap och bristfälliga riskbedömningar.

Något som på sikt riskerar ge byggnadsarbetarna livslånga skador.

– Resultaten är väldigt allvarliga. Vi kan inte acceptera att arbetare riskerar sin hälsa på grund av slarv eller okunskap, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.

Vibrationsskador är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, och byggbranschen är extra hårt drabbad. En medlemsundersökning från Byggnads visar att tre av fyra byggnadsarbetare visar symptom på vibrationsskador. Vanligast är domningar och stickningar i händerna, vilket är bland de första tecknen på nervskador.

1575 arbetsplatskontroller

Under hösten gjorde fackförbundet Byggnads därför riktade kontroller på 1575 byggarbetsplatser över hela landet.

Resultaten visar att endast 28 procent av arbetsplatserna har genomfört skriftliga riskbedömningar för vibrationsskador.

Av arbetsplatserna där man ändå har gjort en riskbedömning har 57 procent inte gjort någon bedömning av den dagliga vibrationsexponeringen för de anställda.

Stor okunskap

På bara hälften av de kontrollerade arbetsplatserna uppger man att arbetsledande personal har tillräcklig kunskap om riskerna med vibrerande verktyg och maskiner.

På endast 31 procent av arbetsplatserna har arbetstagarna fått instruktioner om hur lång tid de får använda verktygen.

Få medicinska kontroller

Det bästa sättet att upptäcka vibrationsskador i tid är att genomgå medicinska kontroller, något alla som arbetar med vibrerande verktyg ska erbjudas. Byggnads granskning visar att det endast görs på 29 procent av arbetsplatserna.

– Våra kontroller visar att många arbetsgivare inte ser vikten av förebyggande arbete. Arbetstagarna ska få kunskap om riskerna, moderna verktyg med minimala vibrationer samt regelbundna medicinska kontroller. Här behövs ett rejält uppvaknande för hela branschen, fortsätter Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.

Skadorna går att undvika

Vibrationsskador är kroniska, men de går att undvika. Byggnads vill bland annat se sanktionsavgifter för arbetsgivare som inte tar arbetsmiljöarbetet på allvar.

– Det är arbetsgivarnas ansvar att inte utsätta sina anställda för fara. Det måste få konsekvenser för dem som inte tar det ansvaret, avslutar Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.