Nyheter

Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm

Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län.

För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats.

– Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Som framgår av Evidens båda tidigare rapporter har det under en längre tid bara varit möjligt att få ihop byggkalkylen i länets centrala delar. Under 2025 blir det möjligt att få ihop kalkylen även i kommuner som Täby, Sollentuna och Huddinge. Om ekonomin fortsätter att stärkas under 2026 sprider sig byggmöjligheterna ytterligare utåt i länet.

– Återhämtning gäller tyvärr främst bostadsrätter. Och inte ens där kan vi räkna med en större uppgång. Köparna är fortsatt tveksamma till att köpa lägenheter på ritning och föredrar det äldre beståndet, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

När det gäller hyresrätten ser det ännu tuffare ut trots att efterfrågan mätt utifrån hushållens betalningsförmåga är god. Det beror främst på att investerarnas avkastningskrav ligger kvar på höga nivåer, vilket i sin tur beror på den stora osäkerheten om hur hyrorna kommer att utvecklas i framtiden.

– I de senaste årens hyresuppgörelser har hyresvärdarna burit större delen av de kraftiga kostnadsökningarna. Om det är en signal om framtiden ser det mörkt ut. Osäkerheten leder till högre avkastningskrav och därmed till högre krav på hyresnivåerna för att få ihop nyproduktionskalkylen, säger Nathalie Brard.

På kort sikt kan kommunerna i länet bidra till återhämtningen genom ökad transparens i markanvisningsprocesserna och en snabbare anpassning av markpriserna. Även Makrotillsynskommitténs förslag på lättnader för bolånetagare skulle bidra positivt.

– När det gäller hyresrätten krävs det nog en större reform som minskar osäkerheten i hyresutvecklingen för att vi ska få se en större omsvängning i byggandet, avslutar Nathalie Brard.

Foto: brightfreak