Nackademin ser en fortsatt ökning av kvinnor som väljer att studera samhällsbyggnad, vilket är ett viktigt steg mot en mer jämställd bygg- och anläggningsbransch. I årets antagningsomgång sticker program inom VA (vatten och avlopp) och den blå-gröna infrastrukturen ut, där hela 53 procent av klassen inom VA består av kvinnor. Detta är ett betydande framsteg och ett viktigt bidrag till att främja jämställdhet i en traditionellt mansdominerad bransch.
Totalt har andelen kvinnor på alla samhällsbyggnadsprogram på Nackademin ökat från 26 procent ( 2023 ) till 28 procent ( 2024 ) – en utveckling som visar att fler kvinnor ser möjligheter inom bygg- och anläggningssektorn. Denna positiva trend ligger i linje med regeringens jämställdhetsmål, som säger att minst 25 procent av alla nyanställda inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor år 2030*.
– Det är fantastiskt att se det ökande intresset bland kvinnor att utbilda sig inom samhällsbyggnad. Deras medverkan är avgörande för att forma en bransch som är både innovativ och representativ. På Nackademin arbetar vi aktivt med flera insatser för att främja jämställdhet och stödja regeringens mål, samtidigt som vi erbjuder en inkluderande och attraktiv utbildningsmiljö för alla studenter, säger Astrid Westfeldt Corneman VD Nackademin.
Samarbeten och initiativ för en mer jämställd byggbransch
För att främja jämställdhet inom utbildningen och branschen har Nackademin genomfört en rad olika projekt och åtgärder. Genom riktade marknadsföringskampanjer har man fokuserat på att belysa möjligheterna inom samhällsbyggnad för kvinnor. Kvinnliga förebilder lyfts fram på utbildningsplattformar och i intervjuer, och gästföreläsningar samt workshops hålls för att inspirera fler kvinnor att ta plats inom bygg- och anläggningssektorn. Dessutom har åtgärder införts inom antagningsprocessen och förkunskapskraven för att göra det lättare för fler att söka utbildningar inom samhällsbyggnad.
Nackademin samarbetar även med branschorganisationer och företag som delar visionen om en mer inkluderande sektor.
Linda Rais studerar nu till byggnadsingenjör inom mark och vatten på Nackademin och betonar vikten av att lyfta och synliggöra kvinnor inom byggbranschen, för att inspirera fler kvinnor att söka sig till yrket.
– Efter 24 år på samma arbetsplats i en bokhandel tog jag äntligen mod till mig att byta bransch och börja studera till byggnadsingenjör mark och vatten. Har tidigare tänkt tanken men inte vågat då det varit så mansdominerat, men det har börjat ske en förändring. För att få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen tror jag att det är viktigt att kvinnor som arbetar inom bygg ska synas mer och får höras. Jag känner att jag har gjort helt rätt val och hoppas att fler vågar!, säger Linda Rais, student Nackademin.
FN:s globala mål om jämställdhet som vägledning
Att aktivt prioritera jämställdhet och inkludering inom utbildningarna, i samarbete med företag i branschen, är alltid i fokus på Nackademin och går hand i hand med FN:s globala hållbarhetsmål. Mål 5**, som handlar om jämställdhet, betonar att jämlikhet mellan kvinnor och män är en grundläggande förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Forskning visar gång på gång att politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan könen är avgörande för alla aspekter av hållbar utveckling.**
– Jämställdhet handlar inte bara om rättvisa; det är en grundläggande förutsättning för en hållbar framtid. På Nackademin strävar vi efter att aktivt bidra till jämställdhet genom att ständigt utvärdera och anpassa våra metoder och åtgärder. Vi kommer att fortsätta arbeta för en inkluderande bransch där både kvinnor och män kan bidra till och forma framtidens samhällsbyggande, avslutar Astrid Westfeldt Corneman VD Nackademin.
Här kan du läsa mer om några av Nackademins projekt som främjar en mer jämställd framtid inom samhällsbyggnad:
Workshop för kvinnor inom samhällsbyggnad:
Nya åtgärder för en mer jämställd framtid inom samhällsbyggnad – tar bor förkunskapskrav
Nackademinstudent Alice Olsson blir Årets byggkvinna:
Mook Changrachang, energistrateg, delar insikter från branschen:
Läs mer om Nackademins utbildningar inom samhällsbyggnad här:
Källor:
**https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-5-jamstalldhet/