Nyheter

Gymnasiemässan sätter fokus på yrkesutbildningar – bristen på yrkesutbildade kan drabba företag och samhället hårt

På Gymnasiemässan, som genomförs 19–21 november på Stockholmsmässan, syns ett fortsatt stort fokus på yrkesutbildningar. Den svenska arbetsmarknaden lider av kompetensbrist som kostar samhället miljarder årligen.

Enligt Svenskt Näringsliv beräknas Sverige år 2035 sakna närmare 300 000 yrkesutbildade personer, något som på lång sikt kommer drabba företagen och samhället hårt. Samtidigt går tusentals människor utan arbete och möjlighet att skaffa ett yrke. Tillgången till ny kompetens är helt avgörande för tillväxt och välfärd och Sverige har potential som idag inte tillvaratas fullt ut.

Under årets Gymnasiemässa syns ett extra stort fokus på yrkesutbildningar. Trots växande arbetslöshet har det blivit svårare för svenska företag att rekrytera. Störst och allvarligast är bristen på gymnasialt yrkesutbildade – det är också den utbildningsbakgrund som flest företag efterfrågar.

Sker ingen förändring framåt kommer den svenska arbetsmarknaden sakna närmare 300 000 yrkesutbildade 2035, fastslår Svenskt näringsliv i flera rapporter. Enligt konsultbolaget WSP motsvarar den kompetensbristen 2,8 miljarder – i veckan – i produktionsbortfall.

Fortsatt stort fokus på yrkesutbildningar

Redan i entrén till årets mässa möts besökarna av Karriärkompassen ett prova-på-område där eleverna själva får möjligheten att testa på olika yrken och även tillfälle att prata med yrkesverksamma.

Både Arbetsförmedlingen och företagare vittnar om att det saknas yrkesutbildade inom många områden.

– Syftet med Karriärkompassen är att belysa möjligheterna med yrkesutbildningar och visa att de är en tydlig väg till meningsfulla och efterfrågade jobb. Många yrkesutbildningar ger dig dessutom snabbt chansen att komma ut i arbetslivet, där du kan börja arbeta, utvecklas och skapa en trygg framtid för dig själv. Vi vill att fler ska få upp ögonen för de fantastiska möjligheter som finns med yrkesutbildningar – och Karriärkompassen är ett utmärkt sätt att upptäcka yrkesutbildningar på, säger Maria Andersson, projektledare för Gymnasiemässan.

I gymnasievalet väljer 21 procent ett yrkesprogram. Men för att motsvara arbetsmarknadens behov borde det vara 30 procent. Branscher med stora behov är bland annat transport, bygg, restaurang samt vård- och omsorg.

– Att välja ett yrkesprogram är ett smart val och garanterar i regel jobb direkt efter avslutade studier. Dessutom ger det högskolebehörighet som gör att alla vägar hålls öppna, säger Julika Lamberth, tillväxtchef, Region Stockholm.

Region Stockholm är en av de parter som står bakom Karriärkompassen och gör det i sin roll som regionalt utvecklingsansvarig. I den rollen ingår att tillsammans med andra samordna och säkerställa att utbildningsinsatser och tillgång på kompetens möter arbetsmarknadens behov i Stockholmsregionen.

230 yrkesutbildningar samlade under ett och samma tak

Under årets gymnasiemässa finns hela 230 yrkesutbildningar representerade. Här kan elever träffa yrkesutövare inom bland annat bristområden som transport, bygg, restaurang samt vård och omsorg.

En av utställarna som finns på plats är Polisen:

– Vi är på Gymnasiemässan för att möta ungdomar i deras funderingar inför framtiden. Vi ser ett stort värde i personliga möten i en positiv miljö. För att presentera polisen som en möjlig arbetsgivare men också för att prata om andra funderingar som ungdomar kan ha kopplat till polisens uppdrag säger Pierre Öijerstedt, tillväxtsamordnare – Operativa Enheten på Regionskansliet Stockholm.

Gymnasiemässan arrangeras 19–21 november 2024 på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Läs mer på www.gymnasiemassan.se.