Mäklarsamfundet välkomnar förslagen om ändringar i amorteringskrav och bolånetak som idag lämnades över till regeringen. Det är ett tydligt steg i riktning mot att låsa upp bostadsmarknaden för fler utan att äventyra den finansiella stabiliteten.
Samtidigt krävs mer åtgärder om drömmen om en egen ägd bostad ska bli verklighet för fler.
– Vi välkomnar utredningens förslag som kan göra det något lättare för unga och förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden. Vi vet att viljan att äga sitt boende är stark, men också att dörren till bostadsägande i våra tillväxtregioner stängts för en allt för stor grupp de senaste åren, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.
Det är viktigt att upprätthålla en sund amorteringskultur. De senaste årens debatt om de låntagarbaserade kreditrestriktionerna har däremot fått allt fler att tvivla på samhällsnyttan med lånereglerna i dess nuvarande utformning. Kritikerna, däribland Mäklarsamfundet, har påpekat att reglerna får negativa fördelningseffekter och att de riskerar att bli kontraproduktiva och, tvärtemot sitt syfte, minska snarare än öka hushållens motståndskraft.
Bland bostadsköparna 2023 hade, enligt Finansinspektionens Bolånerapport, cirka 40 procent en belåningsgrad runt 85 procent. . Utöver att utgöra ett inte sällan oöverstigligt hinder för förstagångsköpare har bolånetaket lett till att fler hushåll istället tar blancolån för att finansiera kontantinsatsen som krävs enligt bolånetaket.
Det skärpta amorteringskravet träffar färre, och har framför allt stor inverkan för unga och förstagångsköpares möjligheter att finansiera ett bostadsköp i våra tillväxtregioner. 2023 hade drygt 11 procent av nya låntagare i Stor-Stockholm en skuldkvot över 450 procent.
– Utredningen visar att lättnader är möjliga utan att äventyra den finansiella stabiliteten. Nu återstår det för regeringen att ge besked om hur dessa förslag ska kopplas till annan politik som ökar möjligheten för unga att äga sitt boende. Det räcker inte med att bara göra det enklare att låna, vi behöver också reformer som ökar rörligheten och öppnar fler vägar in på den ägda bostadsmarknaden, avslutar Oskar Öholm.