Tredje kvartalet har bjudit på en återhämtning i försäljningen av värmepumpar. Mycket intressant är att fastighetssidan har gått så bra. Inom fastighet har Bergvärmepumpar ökat med 12% och Luft-vatten värmepumpar med 5%.
En inte alltför kvalificerad gissning är att ökningarna av fjärrvärmepriserna i viss mån påverkat fastighetsägare att investera i värmepumpar. Totalt sett på fastighetssidan har försäljningen ökat med 9% vilket är riktigt spännande att se. På villasidan ser vi ett sammantaget svagare resultat, -34%.
Dock ser vi en ordentlig återhämtning från föregående kvartal när det gäller Luft – Vattenvärmepumpar inom detta segment som bara minskar med 15% jämfört med toppåret 2023.
Riksbanken sänkte styrräntan med 0,25 procentenheter under september. Prognoserna indikerar att det kan bli fler sänkningar vid de kommande penningpolitiska mötena i november och december. Dessutom förväntas en eller två sänkningar under första halvåret 2025.
I och med den ljusning som nu kan ses när det gäller räntorna så finns det all anledning att tro att investeringar kan komma att öka och att projekt som tidigare skjutits på framtiden nu realiseras.
– Vi ser med tillförsikt fram emot en intressant avslutning av året för Kyl & Värmepumpsbranschen. Den vändning som nu anas hoppas vi förstärks under årets sista kvartal. Den 7 november på KVP-dagen i Kista kommer diskussioner om branschens utveckling att vara i fokus. Prognoserna inför nästa år visar på en ökning av marknaden med någon enstaka procent. Det innebär att det fortsatt kommer att vara viktigt att fokusera på utbytesmarknaden och service säger Anders Mårtensson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
– Förändringar i EU-regelverk kommer att tvinga fastighetsägare att energirenovera för att minska sitt klimatavtryck och uppfylla de krav som ställs när samhället elektrifieras. Värmepumpar blir en central komponent för att kunna ta tillvara restvärme och minska energiförluster. Det ska bli väldigt spännande att se hur vi tillsammans kan komma vidare och spara energi. Det finns en stor besparingspotential redan i att se till att alla befintliga värmesystemen som används fungerar optimalt säger Mattias Järvinen, branschutvecklare, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.
– Det är viktigt att politikerna i Sverige värnar den svenska värmepumpsindustrin då den är viktig för klimatomställningen i Sverige och hela Europa. En stor satsning på forskning och även utbildning av Kyl & Värmepumpstekniker behövs för att säkerställa att den svenska industrin fortsatt ska vara ledande, säger Daniel Rylander, expert kompetensfrågor på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.