Text: Erik Olsson Fastighetsförmedling
Det senaste räntebeslutet stärker bostadsmarknaden genom att Riksbanken är tydliga med att de planerar stora räntesänkningar. Det är viktigt eftersom dagens bostadsmarknad, och bostadspriserna vi har nu, beror på att bostadsmarknaden har diskonterat ett helt pärlband av räntesänkningar, samtidigt som räntan är den ojämförligt viktigaste faktorn för bostadsmarknadens utveckling.
I rena pengar ger en räntesänkning med 0,25% bara 145 kr mer i plånboken per månad på varje miljon man har i bostadslån, så den psykologiska effekten som budskapet om framtiden ger är minst lika viktig som den reala i ett enskilt beslut. Det senaste räntebeslutet stärker tron på en mjuklandning av ekonomin. Bostadsmarknaden behåller förhoppningarna om en kombination av kraftiga räntesänkningar och en fortsatt hög sysselsättning på det sätt som redan är diskonterat på bostadsmarknaden enligt Erik Olsson Bostadsindex. Det stärker tillförsikten hos hushållen så att fler vågar agera och köpa bostad.
Inför räntebesluten i november och december har Riksbanken nu varit tydliga med att en sänkning med 0,5% kan vara en naturlig del av mjuklandningen av ekonomin på ett sätt som minskar risken att det skapar oro genom att det signalerar panik över att ekonomin tappar höjd för snabbt jämfört med när de presenterade det senaste räntebeslutet. Nu är en dubbelsänkning odelat positiv för bostadsmarknaden.
Det skulle kunna vara den svenska kronan som Kenta sjunger om i låten ”Just idag är jag stark”. Den svenska kronan har stärkts både mot dollarn och euron. Kursen mot dollarn har inte varit lika stark som nu sedan årsskiftet. Den låga inflationen i USA gör det dessutom troligt att FED sänker räntan nästa räntebeslut den 7:e november. Det stärker den svenska kronan vilket ger oss lägre inflation samtidigt som det sänker räntenivån i hela världen. Det ger Riksbanken utrymme att sänka räntan mer i Sverige.
Att aktiebörsen har ökat med ca 10% hittills i år kan sägas stärka bostadsmarknaden på flera sätt. Budskap om börsuppgångar skapar en positiv känsla av rikedom som stärker marknadspsykologin. En starkare börs gör dessutom att det är lättare att få ihop kontantinsatsen vid ett bostadsköp. Bolånetakets krav på kontantinsats med minst 15% gör att man kan få en hävstång på drygt 6,5 på aktieuppgången. Om man har sparat ihop aktier till ett värde av 0,5 Mkr blir 10% ökning 50.000 kr. Med ytterligare 50.000 kr i kontantinsats kan du låna hela 283.333 kr mer vilket gör att värdetillväxten på aktierna gör att köpkraften ökar med hela 333.333 kr, om du får låna så mycket av banken.
Mäklarna på Erik Olsson i Sverige säljer fler bostäder än någonsin tidigare. Det rekordstora utbudet balanseras av att fler som vill köpa bostad vågar agera nu när tron på en mjuklandning som kombinerar låg inflation som ger reallöneökningar och lägre räntor med en hög sysselsättning har stärkts. Just nu gör dock det stora utbudet köparna selektiva och kräsna samtidigt som tron på räntesänkningar gör att säljarna har höjt sina prisförväntningar så det fortfarande är svårt att få köpare och säljare till ett avslut.
Vi räknar med att bostadsmarknadens styrka visar sig genom att det säljs många bostäder snarare än att bostadspriserna går upp särskilt mycket – trots att Erik Olsson Bostadsindex visade att marknaden förväntar sig prisuppgångar det närmaste året – eftersom dagens bostadspriser redan är höga om man tar hänsyn till räntenivån vi fortfarande har och boendekostnaden som den för med sig för många hushåll. Dagens bostadspriser bygger dessutom redan på att det görs många fler räntesänkningar.
I Stockholm säljer vi fler bostäder än någonsin. Både villor och lägenheter utanför innerstan går jämförelsevis bättre än i innerstan där köparna ofta är avvaktande och extra selektiva. Det stora utbudet gör generellt att försäljningarna tar lång tid. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Stockholm som säljs redan innan den långa publika huvudvisningen ligger runt knappa 10%.
I Göteborg har utbudet slutat öka, även om det är kvar på rekordnivå. Våra mäklare får in många nya uppdrag vilket tyder på att utbudet förblir stort. Samtidigt har vi fler visningsbesökare, även om det stora utbudet gör dem lite passiva. Marknadspsykologin är positiv och vi räknar med att aktiviteten ökar ännu mer nu så att det säljs fler bostäder. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Göteborg som säljs innan den publika huvudvisningen är drygt 10%.
I Malmöområdet säljer vi fler bostäder än tidigare trots att utbudet har ökat till nya rekordnivåer. Redan tidigare kom spekulanterna till våra visningar, men de är mer benägna att köpa nu. Även i Malmö visas marknadens styrka genom att det säljs fler bostäder snarare än att priserna går upp. I Skåne är andelen bostäder som Erik Olsson förmedlar redan innan den långa publika visningen runt 10%.