Önskan bakom flytten till Sverige och Småland var ett stillsammare liv och utveckling av en verksamhet vid vattnet. Vid Agunnarydsjön blev Roos och Simons dröm till verklighet, när ett litet hus utvidgades med nya öppna ytor och uthyrningsboende på tomten.
Holländska Roos Hogervorst och brittiske Simon Kemsley bodde i England men upplevde att livstempot var högt och arbetsdagarna långa. Det som lockade dem till Sverige var mer natur, större fokus på barnen och bättre balans mellan jobbet och livet.
– Vi flyttade hit men letade i många år efter ett ställe med en större tomt vid vattnet. Vi hade idén om att utveckla ett företag, hyra ut kanoter och boende vid sjön då vi själva var mycket på vattnet i England. Det här huset var pyttelitet och andra spekulanter tänkte nog att de inte skulle få plats. Det gav oss möjligheten att köpa, säger Roos Hogervorst.
Begränsad budget utgångspunkt
Hon driver Agundaborg Camp & Paddle som började som en sidoverksamhet men idag är hennes heltidsjobb, medan maken Simon arbetar för Ikea. När tomten och hemmet skulle utvecklas var hon besluten att ta in en arkitektfirma för att få professionell hjälp med en helhetsvision. En viktig prioritering var att utveckla med begränsad budget.
– Om vi hade gått upp mycket i pris måste vi jobba kanske tio år längre innan vi går i pension. Det ville vi inte. Att investera stora summor på en plats där de flesta hus inte är så dyra känns också osäkert, därför var det viktigt för oss att be Arkitektbolaget hålla budgeten liten från början. Stryker man bort saker själv i efterhand så förstör man helheten som var målet med att ta in en arkitekt, säger Roos.
Småländsk tradition – moderna ytor
Önskemålen var att få tillräcklig plats för familjen, ta vara på utsikten över sjön och rita uthyrningsboenden på tomten som kan bli fler efter hand. Arkitektbolagets Johannes Debus tog sig an uppdraget. För att ge nya fina ytor men hålla bygget enkelt behöll han dagens hus och lade ytterligare en huskropp intill, med öppet kök / vardagsrum och ett loft med takkupa. Det gav också hållbarhetsvärden: att riva så lite som möjligt sparar på naturens resurser.
– Så kunde vi lägga till ett rymligt och vackert rum istället för att bygga ut det gamla lite här och där. På loftet kan man öppna två glasdörrar, sätta sig ner och titta ut över sjön. Det ger familjen en ny medelpunkt för hemmalivet och höjer livskvaliteten. Det känns fint att kunna hjälpa till även när budgeten är begränsad, säger Johannes Debus.
Paret önskade bevara husets traditionellt svenska och småländska uttryck, med spröjsade fönster och faluröd fasad. Det är trots allt vad många turister söker sig till. Men den nya byggnaden fick en modernare form med högt i tak och stora fönster som tar in ljus. En uthyrningsstuga ritades i samma stil av Arkitektbolagets Alessia Domenighini.
Kan utvecklas med tiden
På sjökanten har nu familjens efterlängtade livsstil blivit verklighet, med möjligheter att anpassa hus och tomt efter behoven över tid. Särskilt nöjda är de med arkitektidén om att boendet kan delas upp i två hus i framtiden, antingen ge plats för Roos idé om att utveckla verksamheten kring mat, eller ha ett separat boende när barnen blivit vuxna och kommer på besök.
– Vi är så underbart glada för vårt ställe. Det är verkligen som en dröm att vi bor här idag. Vi har ett härligt hem, vi kan gå ut och ta ett dopp när som helst, barnen badar varje dag. Kombinerat med vår passion att paddla som vi nu delar med andra människor, jag känner mig så lyckligt lottad, säger Roos Hogervorst.